Četvrtak 06.10.2011.
18:28
Beta

"Izveštaj o dešavanju na Jarinju je tajna"

Dragan Šutanovac: Znam šta je bilo na Jarinju

Šutanovac je kazao da je sednica skupštinskog odbora za bezbednost bila jedna od najkvalitetnijih kojoj je prisustvovao i da se na njoj čuo detaljan izveštaj o svemu što se dešava na severu Kosmeta, ne samo iz ugla vojnih službi već i izveštaji drugih bezbednosnih agencija.

Opoziciona Liberalno demokratska partija i Srpski pokret obnove, koji je deo vladajuće koalicije, tražili su da se javnosti saopšti istina o sukobima na administrativnom prelazu Jarinje 26. septembra kada je došlo do sukoba lokalnih Srba i Kfora.

"Kfor nije dostavio snimke incidenta"

 

Ministar Šutanovac rekao je da nema saznanja da je Kfor dostavio Srbiji snimke o sukobu sa lokalnim Srbima na prelazu Jarinje.

"Mi lično smatramo da takvih snimaka verovatno ima, jer Kfor radi ozbiljno. Videćemo da li ćemo mi doći u posed tih snimaka", rekao je Šutanovac.

Lider SPO Vuk Drašković rekao je pre dva dana, pozivajući se na izveštaj službi bezbednosti iznet na skupštinskom Odboru, da vlasti skrivaju istinu o dešavanjima na Jarinju i da je Kfor bio napadnut pre nego što je upotrebio oružje.

Šutanovac je istakao da je taj izveštaj poverljiv i da je sednica bila zatvorena za javnost, a da je u medijima plasirana priča pod jakim utiskom emocija i da nije potpuno tačna.

"Moramo učiniti sve da ne isprovociramo događaje koji mogu dovesti do sukoba na Kosovu. Mi pokušavamo da na diplomatski način dođemo do rešenja mirnim putem i pregovorima", kazao je on.

UNS je povodom ove izjave Šutanovaca poručilo da od ministra ne očekuje medijsku analizu već podrobne i pravovremene informacije o tome kako su stradali Srbi na prelazu Jarinje.

"Umesto da građanima Srbije saopšti podatke o ranjavanju srpskih građana od strane snaga NATO-a, ministar Šutanovac danas saopštava da je 'istina negde između'", istakao je UNS i podsetio da ministar odbrane nema monopol na istinu i da je vlast dužna da polaže račune građanima umesto da od njih krije podatke.

"Građani će sami proceniti šta je istina kada pred sobom budu imali sve relevantne činjenice", istakao je UNS.

2024 © - Vesti online