Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.10.2011.
20:34
Beta A

Tri miliona popisanih za 4 dana

Za četiri dana popisano je oko tri miliona građana Srbije, izjavila je šefica odseka za sprovođenje popisa u Republičkom zavodu za statistiku Ljljana Đorđević.

Građani mogu da prijave nepravilnosti u radu popisivača
 

"Popis se sprovodi i u sredinama gde su upućeni pozivi na bojkot, poput Novog Pazara i Bujanovca i iz tih mesta nam redovno stižu izveštaji", rekla je Đorđević beogradskim medijima. Ona je navela da precizne podatke o tome da li su građani u Sandžaku i na jugu Srbije bojkotovali popis sada nije moguće dati i da će se pravi uvid u to imati tek nakon desetog dana popisa.

"Dešavalo se i da građani u Sandžaku kada prvi put dođe popisivač odbiju da se popišu, a nakon toga sami zovu da popisivač ponovo dođe", kazala je Đorđević.

Komentarišući pritužbe pojedinih građana da popisivači podatke upisuju običnim

Telefon Kol centra

Sve detaljnije informacije o popisu, građani mogu dobiti pozivom dežurnog Kol centra na broj telefona 0800/335599. Ovaj telefon dostupan je od 8 do 22 časa.

olovkama, Đorđevićeva je navela da neki popisivači to možda čine iz straha da ne pogreše, ali da se zvanično podaci moraju upisivati crnom hemijskom olovkom.

Pozivom Kol centra građani mogu uputiti i pritužbe na rad popisivača, ali je napomenula da je bilo i lažnih prijava.

"Dogodilo se da je građanin uputio pritužbu da je popisivač bio neljubazan i grub i nije želeo da upiše nacionalnu pripadnost koju je građanin naveo. Ispostavilo se da popisivač nije ni dolazio u to domaćinstvo", kazala je Đorđević.

Obrazac i pitanja na koja treba da odgovore, građani mogu da vide na sajtu Republičkog zavoda za statistiku Srbije (webrzs.stat.gov.rs).

Popis traje do 15. oktobra.


U Novom Pazaru bojkot propao

U Novom Pazaru je za četiri dana popisa evidentirano 35.960 ljudi, odnosno 10.186 domaćinstava, izjavio je zamenik predsednika popisne komisije u tom gradu Sulejman Nicević. On je ocenio i da je poziv na bojkot popisa definitivno propao i da je broj građana koji ne žele da se popišu zanemarljiv.

"Prvog dana popis je odbilo 55 porodica, ali se polovina od toga predomislila i narednog dana pozvala popisivače da obave posao. Iz dana u dan sve je manje onih koji odbijaju popis, tako da je ta brojka sada zanemarljiva", kazao je Nicević.

Pančevo: Popisivačica "isključena" zbog vređanja

Popisna komisija u Pančevu isključila je danas iz tima popisivača ženu prijavljenu zbog vređanja jednog građanina tokom popisa.

 

"Povodom incidenata u domu Janje Beč-Nojman, 3. i 4. oktobra 2011. Popisna komisija je donela odluku da se izvrši zamena popisivača na kojeg se odnosila pritužba iz daljeg obavljanja poslova popisa", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Popisne komisije u Pančevu Vesna Martinović.

 

Naime, poznata sociološkinja Janja Beč-Nojman prijavila je popisnoj komisiji da ju je popisivačica u Pančevu vređala zbog njenih prezimena, kao i zbog dvojnog državljanstva. Prvo se "čudila" prezimenima i činjenici da ima i srpsko i nemačko državljanstvo i da je bila udata za Nemca, a onda joj je rekla: "Ne mogu da vas gledam!". Tada joj je Beč-Nojman kazala da napusti kuću i prijavila je slučaj popisnoj komisiji. 

 

Ovo se desilo u ponedeljak, a u utorak je na vrata porodične kuće u Pančevu došao rođak popisivačice, koji je pretio bratu Janje Beč-Nojman, što su oni prijavili policiji.

 

Inače, Janja Beč-Nojman je istraživačica genocida, pisac i univerzitetski profesor. U svom naučnom radu fokusira se na istraživanje ratnih zločina i genocida počinjenih na teritoriji bivše SFRJ. Bila je jedna od 1.000 žena, boraca za ljudska prava u svetu, koja je 2005. godine nominovana za Nobelovu nagradu za mir

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 20:42
Koliko je meni poznato nemacka nije potpisnica sporazuma o dvojnom drzavljanstvu, pa me zivo zanima kako je to moguce da doticna gospodja poseduje oba?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online