Sreda 05.10.2011.
20:34
Beta

Tri miliona popisanih za 4 dana

Građani mogu da prijave nepravilnosti u radu popisivača
 

"Popis se sprovodi i u sredinama gde su upućeni pozivi na bojkot, poput Novog Pazara i Bujanovca i iz tih mesta nam redovno stižu izveštaji", rekla je Đorđević beogradskim medijima. Ona je navela da precizne podatke o tome da li su građani u Sandžaku i na jugu Srbije bojkotovali popis sada nije moguće dati i da će se pravi uvid u to imati tek nakon desetog dana popisa.

"Dešavalo se i da građani u Sandžaku kada prvi put dođe popisivač odbiju da se popišu, a nakon toga sami zovu da popisivač ponovo dođe", kazala je Đorđević.

Komentarišući pritužbe pojedinih građana da popisivači podatke upisuju običnim

Telefon Kol centra

Sve detaljnije informacije o popisu, građani mogu dobiti pozivom dežurnog Kol centra na broj telefona 0800/335599. Ovaj telefon dostupan je od 8 do 22 časa.

olovkama, Đorđevićeva je navela da neki popisivači to možda čine iz straha da ne pogreše, ali da se zvanično podaci moraju upisivati crnom hemijskom olovkom.

Pozivom Kol centra građani mogu uputiti i pritužbe na rad popisivača, ali je napomenula da je bilo i lažnih prijava.

"Dogodilo se da je građanin uputio pritužbu da je popisivač bio neljubazan i grub i nije želeo da upiše nacionalnu pripadnost koju je građanin naveo. Ispostavilo se da popisivač nije ni dolazio u to domaćinstvo", kazala je Đorđević.

Obrazac i pitanja na koja treba da odgovore, građani mogu da vide na sajtu Republičkog zavoda za statistiku Srbije (webrzs.stat.gov.rs).

Popis traje do 15. oktobra.


U Novom Pazaru bojkot propao

U Novom Pazaru je za četiri dana popisa evidentirano 35.960 ljudi, odnosno 10.186 domaćinstava, izjavio je zamenik predsednika popisne komisije u tom gradu Sulejman Nicević. On je ocenio i da je poziv na bojkot popisa definitivno propao i da je broj građana koji ne žele da se popišu zanemarljiv.

"Prvog dana popis je odbilo 55 porodica, ali se polovina od toga predomislila i narednog dana pozvala popisivače da obave posao. Iz dana u dan sve je manje onih koji odbijaju popis, tako da je ta brojka sada zanemarljiva", kazao je Nicević.

Pančevo: Popisivačica "isključena" zbog vređanja

Popisna komisija u Pančevu isključila je danas iz tima popisivača ženu prijavljenu zbog vređanja jednog građanina tokom popisa.

 

"Povodom incidenata u domu Janje Beč-Nojman, 3. i 4. oktobra 2011. Popisna komisija je donela odluku da se izvrši zamena popisivača na kojeg se odnosila pritužba iz daljeg obavljanja poslova popisa", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Popisne komisije u Pančevu Vesna Martinović.

 

Naime, poznata sociološkinja Janja Beč-Nojman prijavila je popisnoj komisiji da ju je popisivačica u Pančevu vređala zbog njenih prezimena, kao i zbog dvojnog državljanstva. Prvo se "čudila" prezimenima i činjenici da ima i srpsko i nemačko državljanstvo i da je bila udata za Nemca, a onda joj je rekla: "Ne mogu da vas gledam!". Tada joj je Beč-Nojman kazala da napusti kuću i prijavila je slučaj popisnoj komisiji. 

 

Ovo se desilo u ponedeljak, a u utorak je na vrata porodične kuće u Pančevu došao rođak popisivačice, koji je pretio bratu Janje Beč-Nojman, što su oni prijavili policiji.

 

Inače, Janja Beč-Nojman je istraživačica genocida, pisac i univerzitetski profesor. U svom naučnom radu fokusira se na istraživanje ratnih zločina i genocida počinjenih na teritoriji bivše SFRJ. Bila je jedna od 1.000 žena, boraca za ljudska prava u svetu, koja je 2005. godine nominovana za Nobelovu nagradu za mir

2024 © - Vesti online