Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 05.10.2011.
06:16
Večernje novosti A

SFRJ izbrisana iz udžbenika

SFR Jugoslavija je, dve decenije otkad je nestala sa mape, zvanično izbrisana i iz nastavnih programa. Nema više ni šest republika, srpsko-hrvatskog jezika, državne granice su pomerene.

Đaci više neće učiti o SFRJ
 

Ali, prosvetna javnost nezadovoljna je što su ovo, manje-više, jedine promene koje su im doneli izmenjeni nastavni programi za gimnazije, koje je pisao Zavod za unapređenje obrazovanja, a usvojio Nacionalni prosvetni savet.
 

Najsporniji je bio srpski jezik, čije izmene na kraju nisu ni usvojene.

"Savet nije prihvatio te inovacije, jer su članovi koji se bave srpskim jezikom i književnošću imali niz zamerki. Izmenjeni su samo ciljevi nastave i napravljene nužne izmene u nazivu jezika i države", kaže prof. dr Desanka Radunović, predsednica NPS.

Da su promene u nastavnim programima zaista ”kozmetičke” potvrđuje i Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. On kaže da su njegove kolege iz cele zemlje, okupljene oko Konferencije gimnazija Srbije, nezadovoljne, jer programi nisu suštinski menjani.

"I ono što je predloženo kao izmena bilo je loše. Pojedina dela koja su pisali Vladan Desnica, Miloš Crnjanski, Đura Jakšić, Danilo Kiš i mnogi drugi pisci izgubila bi svoje mesto. Išlo se na to da se što više smanje bilo kakva nacionalna obeležja. Na sednici NPS nisu nam čak ni dozvolili da pročitamo pismo kojim izražavamo nezadovoljstvo", tvrdi Sokić.

Drugi predmet koji je, prema Sokićevom mišljenju, sporan, je informatika, jer je, tvrdi, neopravdano proširen nastavni program.

Osim iz srpskog jezika i književnosti i iz ostalih predmeta "prognana" je Jugoslavija. I u njima su promene, takođe, ”kozmetičke”, a i na one koje su usvojene NPS je imao brojne zamerke. Ipak, usvojili su 23 nastavna programa.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 08:27
Prosto je nenormalo i patoloski da Srbija i Srbi toliko ceznu za Jugoslavijom i dugom Titom. Zasto tog komunistickog gangstera vec jednom ne odstrane iz glavnog grada Srbije ? On je razbio i Jugoslviju i Srbiju a sada neki zele da ga slave kao nekog sveca. Posaljite ga Kosorovoj. Srbija ima svoju istoriju koja se ne bazira samo na nekom NOB-u i AVNOJ-u .
Sreda 05.10.2011. 08:31
nije sfrj izbrisana ,sfrj je tu u srbiji,u autonomnim pokrajinama koje su bile namenjene samo srbiji,sfrj je u otetim kucama,stanovima od srba iz srbije,sfrj je u mnogim ostavljanim privilegijama raznoraznim titinim kadrovima sada otcepljenih drzava......... i onda kada mi ovde titini pocnu da glume srbe .......
Sreda 05.10.2011. 10:33
Treba deca da uče da je Srbija mogla da bude po mapi Londonskog Ugovora od 1915 od Rumunije do Splita i južno do Prokletija, da je to određeno od međunarodnih stručnjaka kao srpski etnički prostor, ali da su to Srbi džentlmenski odbili da bi drugi imali države. Onda sve posle 1918 treba da se izbriše jer će deca pomisliti da su Srbi izgubili ratove 1918 i 1945. Uskoro će izbrisati i 1912 pa će Kosovo biti izvan Srbije još od 1389. Biće najlakši udžbenici na svetu od svega nekoliko listova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online