Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 08.10.2014.
10:52 >> 10:52h
Beta A

"Dan nezavisnosti (odvajanja od SFRJ) jedan od najvažnijih dana"

Hrvatski predsednik Ivo Josipović istakao je da je Dan nezavisnosti, koji se danas (8. oktobar) obeležava u Hrvatskoj, jedan od najvažnijih dana u istoriji te države.

Nezavisnost otvorila brojne mogućnosti Hrvatsko: Josipović

"To je dan kada je Hrvatski sabor 1991, u dramatičnim okolnostima agresije, potvrdio istorijsku odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Hrvatske", napisao je Josipović u čestitki građanima povodom 8. oktobra, Dana nezavisnosti

Istakao je da je nezavisnost otvorila mogućnost Hrvatskoj da se izgrađuje kao demokratsko i sigurno društvo, kao država koja je prepoznata u Evropi i svetu kao prijatelj i saveznik. On je ocenio da je u protekle 23 godine napravljeno puno, ali da ostaju još mnogi ciljevi.

"Za napredak Hrvatske važna je snaga naroda koja izvire iz složnosti i zajedništva. Pokažimo da smo spremni zajedno graditi modernu, tolerantnu i otvorenu državu u kojoj žive jednaki, uspešni i zadovoljni građani", napisao je Josipovoć u čestitiki.

Premijer Zoran Milanović istakao je da Hrvatska može da bude zadovoljna postignutim u poslednje 23 godine, a ulaskom u EU i NATO ispunjena su dva najvažnija strateška cilja. "Nezavisnot i samostalnost koju smo izborili i očuvali nosi prava, ali i obaveze. Naša je dužnost hrvatskim građanima omogućiti pristojan život u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj", naveo je Milanović u čestitki.

On je poručio da će Vlada nastaviti ustrajno da gradi moderno društvo koje počiva na vrednostima demokratije i slobode, jednakosti i solidarnosti, kao i ljudskih prava i društvene odgovornosti. Uz zaštitu nacionalnih interesa, Vlada je u ovom trenutku, kako je naveo premijer, posvećena oporavku i razvoju privrede.

Dan kada su Hrvati rekli: "SFRJ, nema te više"

 

U Hrvatskoj se 8. oktobra slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se obeležava 8. oktobar 1991. godine kada je hrvatski Sabor doneo odluku o raskidu državnopravnih

veza sa tadašnjom SFRJ.

 

Odluka o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ doneta je pošto je istekao tromesečni moratorijum na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor doneo 25. juna 1991. Odluka je odložena na tri meseca na zahtev Evropske komisije koja je tražila mirno rešenje jugoslovenske krize.

 

Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno telo SFRJ, odnosno da ne priznaje pravne akte bilo kojeg tela bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

 

Dan ranije avioni bivše JNA granatirali su tadašnju rezidenciju predsednika, Banske dvore, u kojoj su se nalazili tadašnji šef države Franjo Tuđman, te predsednici savezne države i Vlade Stjepan Mesić i Ante Marković.

 

U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, dok ih je nekoliko lakše povređeno

POVEZANE VESTI

Sreda 08.10.2014. 11:30
Hrvati su se uvek borili za interese Hrvatske. Srbi su se uvek borili za interese Jugoslavije.
Sreda 08.10.2014. 11:19
Ovaj dan i mi treba da slavimo jer smo se rešili fašističke hrvatske,još da im pošaljemo u lijepu njinu ove njihove što se još vuku po zemlji Srbiji i blate je pa od švaba tražimo cigala od berlinskog zida pa nikad,nikad,nikad više.
Sreda 08.10.2014. 11:31
Hrvatska slavi stecenu "nezavisnost" a ne primecuju da ih je EU preuzela pod svoje...ironija zivota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online