Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 04.10.2011.
07:06
Večernje novosti A

"Brisel hteo Paradu po svaku cenu"

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je iz Brisela bilo pritisaka da se u Beogradu održi Parada ponsa.

Ivica Dačić: Ne može EU za sve da nas ucenjuje
 

"Tačno je da je bilo poziva i pritisaka iz Brisela da se po svaku cenu održi Parada ponosa. U svakom slučaju, bolje je da sam odgovoran što taj skup nije održan, nego da sam odgovoran da je u nedelju pala krv u Beogradu", izjavio je Dačić za "Novosti", ne precizirajući ko ga je tačno zvao iz administracije EU.

"Verujte da sam u prvi mah pomislio da me zovu zbog Kosova, kad oni zovu zbog Parade. Nažalost, postali smo isuviše podložni pritiscima, pa sada mogu da nas ucenjuju za sve što im padne na pamet. Svi moraju da shvate da su parade i razni molitveni marševi unutrašnji problem Srbije i, ako ne možemo da kažemo ''ne'' zbog Kosova, zbog toga vala možemo", istakao je ministar.

Dačić je ocenio i da nisu ugrožena prava gej populacije, jer su istovremeno zabranjeni svi rizični skupovi koju su bili zakazani za nedelju.

"Ja sam ministar unutrašnjih poslava Srbije, a nisam komesar za unutrašnje poslove EU. Valjda bolje znam od njih šta su bezbednosni rizici za moju državu. Bezbednosne službe dostavile su mi izveštaj da se očekuje veliko narušavanje javnog reda i mira sa mogućnošću ugrožavanja života ljudi i njihove imovine, kao i paljenje ambasada. Nemam dilemu da bi bilo koji moj kolega iz EU postupio isto, ako bi se součio sa sličnim izazovom", rekao je Dačić.

EU žali zbog otkazivanja "Parade ponosa"

Evropska Komisija je izrazila duboko žaljenje zbog neodržavanja Parade ponosa u Beogradu, osudila pretnje ekstremista i pozvala srpske vlasti da poštuju slobodu okupljanja.

"Duboko žalimo zato što Parada nije održana kako je bilo predviđeno", kaže se u saopštenju Evropske komisije, u kome se, takođe, "oštro osuđuju zastrašivanja i pretnje ekstremističkih organizacija organizatorima Parade".

Te pretnje su, navodi se u saopštenju Komisije, "sprečile građane Srbije da uživaju prava garantovana Ustavom i zakonima protiv diskriminacije."

Evropska komisija je pozvala vlasti u Srbiji da učine sve kako bi se u potpunosti poštovale slobode okupljanja, izražavanja i kako bi bili odobreni svi budući mirni skupovi.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 07:38
До пре само неколико дана овај ми је човек био јако антипатичан али сад другачије мислим о њему . Изгледа да у влади нису баш сви бескичмењаци већ има и људи од интегритета . Чини ми се да смо највише захваљујући управо њему избегли крвопролиће на улицама Београда .
Utorak 04.10.2011. 09:28
sve je to lepo ivice, ali SRBE i dalje ubijaju k'o da su svrake u tudjem kukuruzu....a ti i dalje NISHTA NE CHINISH....
Utorak 04.10.2011. 08:17
Ало бре кретену дебилни па то што си урадио је делимичнмо исправно а ту мислим на забрану педеријаде ,а за забрану осталих манифестација ,треба да одговараш за диктатуру и увођење полицијског часа . Престани да се самохвалиш ,подршку мене и моје породице би имао да си трајно забранио педеријаду и да је та забрана регулисана законом е тада би могао да се похвалиш.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online