Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 03.10.2011.
12:23 >> 12:47h
Beta A

12 godina od ubistva članova SPO-a

SPO je obeležio 12 godina od pogibije svoja četiri funkcionera, stradala u insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine.

Pomen na grobu Dragana Vušurovića
 

Pomen funkcionerima SPO-a Veselinu Boškoviću, Draganu Vušuroviću, Zvonku Osmajliću i Vučku Rakočeviću služen je na Topčiderskom groblju u Beogradu i u crkvi Svetog Luke na Košutnjaku.

Lider stranke Vuk Drašković, koji je jedini preživeo atentat, rekao je posle pomena da ni 12 godina od zločina na Ibarskoj magistrali pravdi nisu privedeni mnogi koji su učestovali "u eskadronu za likvidaciju u službi tadašnjeg terorističkog režima".

"Neki od učesnika zločina, direktni ili indirektni, danas su zaposleni u vladinim kancelarijama, čak i u kabinetu ministra unutrašnjih poslova. Neki imaju ugledne firme ili su u sistemu pravosuđa", kazao je Drašković.

On je rekao da su "po istoj šemi isti ljudi" obavili političke likvidacije, i naveo ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović.

"S obzirom da je posle 5. oktobra s tim snagama sklopljen savez, desilo se ubistvo premijera Zorana Đinđića", kazao je Drašković.

Pomenu su prisustvovali članovi porodice, funcioneri SPO-a, Vuk Drašković, Danica Drašković i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Presudu za zločin na Ibarskoj magistrali izrekao je Vrhovni sud Srbije, posle tri suđenja u prvom stepenu. Vrhovni sud Srbije osudio je 19. juna 2009. godine zbog teškog ubistva na po 40 godina zatvora bivšeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, bivšeg pukovnika DB-a i komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka i pripadnike te jedinice Nenada Ilića i Branka Berčeka.

Pripadnik rasformiranog JSO-a Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora, a Duško Maričić i Leonid Milivojević na po 30 godina zatvora.

Bivši direktor savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na godinu i po dana zatvora za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić i bivši šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđeni su za isto delo na deset meseci, odnosno šest meseci zatvora.

Bivši načelnik Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu zbog nedostatka dokaza, čime je potvrđena prvostepena presuda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 12:32
Izvođači radova su osuđeni jer im Sud nije prihvatio odbranu da su kamion naterali jer im je rečeno da je u kolima jedan šiptarski izdajnik.Sada u novim okolnostima bi trebali da se žale na presudu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online