Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 30.09.2011.
13:49 >> 18:16h
Beta, B92 A

Zabranjena "Parada ponosa" i svi skupovi

Savet za nacionalnu bezbednost doneo odluku o zabrani održavanja svih skupova ovog vikenda, uključujući i Paradu ponosa. Savet je procenio da bi nacionalna bezbednost bila izuzetno ugrožena. Ministar policje Ivica Dačić kaže da je policija mogla upotrebom vatrenog oružja i vodenih topova da omogući Paradu ponosa, ali da nije spreman na cenu da se izgube mnogi životi.

Ivica Dačić: Nisam spreman da rizikujem živote
 

Bezbednosne procene policije, kako prenose mediji, su ukazale da su se ekstremisti spremali da prave velike nerede u više delova Beograda, kako bi razvukli snage MUP-a, da pale sedišta stranaka vladajuće koalicije, sedišta stranih firmi, a takođe su informacije pokazale da su nameravali da ulaze u javne garaže i pale gume na automobilima.

Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Zbog svih tih podataka, Savet za nacionalnu bezbednost je razmatrao da se otkažu svi skupovi najavljeni za vikend.

"1. i 2. oktobra će policija zabraniti sve skupove, ne želim da izjednačim LGBT osobe koje žele svoj skup i nasilnike koji žele da ih spreče, ali nije samo stvar na policiji da vaspitava društvo", rekao je Dačić za B92.


"Nije bilo dileme, jer ako imamo informaciju da se može očekivati veliko narušavanje javnog reda i mira, i procenom da se, ako policija oštrije reaguje, može sve pretvoriti u opšti haos, da donesemo odluku koju smo doneli", rekao je Dačić.

Šetnja ulicama na prošlogodišnjoj "Paradi ponosa"
 


"Ustavno pravo je nesporno, ali po zakonu nadležni organ može da zabrani skup, "Prajd" se ne zabranjuje zbog suštine, već zbog opasnosti od ugrožavanja javnog reda i imovine", naveo je ministar policije.

On je poručio da je spreman da preuzme odgovornost da ne bude skupa, nego da da padne neki ljudski život.

"Situacija je složenija nego prošle godine. I huligani su izvukli pouke, ne mogu se pratiti sve komunikacije tih grupa. I Amerika suspenduje ljudska prava u borbi protiv terorizma, a mi imamo situaciju da se prava MUP-a u procesuiranju svake godine smanjuju, pa kako da onda znamo šta sve ekstremisti rade", rekao je on.

"Ekstremističke grupe to shvataju kao krstaški rat. Ne možete braniti ceo Beograd i sve gradove, i došlo je i do sinergije raznih bezbednosnih faktora, slučaj u Temerinu, Sandžak, situacija na severu Kosova", naveo je Dačić, uz komentar da je odluka definitivna, i da važi za sve, pa i za Dragana Markovića u Jagodini.

"Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema od održavanja Parade i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena", rekao je Dačić. 

Policijski sindikat: Odluka o zabrani jedino rešenje

 

Policijski sindikat Srbije ocenio je da je odluka o zabrani skupova jedino rešenje i da je doneta u cilju zaštite građana i imovine.

Taj sindikat u saopštenju je naveo da "opravdano sumnja da bi ove godine na Paradi ponosa bilo više žrtava nego prošle".

 

"Nikome ne želimo da zabranjujemo ustavom zagarantovana prava, ali zbog bezbednosti građana bolje je da država preuzme odgovornost i donese pravu odluku, nego da policajci kao prošle godine budu glavna žrtva nemoći nekih političara da kažu ne", dodaje se u saopštenju.

"Neko mora da donese odluku, lako je svima da pričaju", kazao je Dačić dodavši da policija mora da donese odluku.

Dačić je, na pitanje da li policija prati one koji prete organizatorima "Parade ponosa" i najavljuju nerede, odgovorio potvrdno i upozorio da ne mogu da se prate svi vidovi komunikacije na internetu.

Upitan kako policija obezbeđuje utakmice sa visokim rizikom, Dačić je odgovorio da je to druga stvar, sa obzirom na to da se one održavaju u zatvorenom prostoru.

"Ako se Parada ponosa održi u zatvorenom prostoru, sigurno će biti potpuno drugačija situacija", rekao je Dačić i dodao i da je nemoguće pratiti sve koji pripremaju nasilje i da nije moguće sve kontrolisati.

Još ranije su ministar policije i gradonačelnik beograda Dragan Đilas apelovali na organizatore da se otkažu svi skupovi koji su za vikend zakazani u Beogradu.

Dačić je ukazao da je bezbednosna situacija u Srbiji složenija nego pre nekoliko nedelja i da zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedelju u Beogradu.

Organizatori Prajada su danas saopštili da neće otkazati paradu.

Sličan scenario je viđen 2009, kada su organizatori danima pred Povorku ponosu trpeli pritisak da se manifestacija otkaže. Kako se to nije desilo, premijer Mirko Cvetković je samo dan pred "Prajd" zakazan za 20. septembar 2009. predložio premeštanje na drugu lokaciju.

Organizatori su taj predlog nazvali "zabranom de fakto", iako su se ministar policije Ivica Dačić i ostali visoki zvaničnici ograđivali da "Prajd" nije zabranjen.

Protivteroristička jedinica uspešno izvela vežbu

 

Pripadnici Protivterorističke jedinice (PTJ) Ministarstva unutrašnjih poslova danas su na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije uspešno izveli vežbu "Odgovor terorizmu".

 

Vežbi, izvedenoj sa bojevom municijom, prisusvovao je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da ono što se videlo na poligonu pokazuje da Srbija ima spcecijalne jedinice spremne da izvrše najteže zadatke.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2011. 13:52
Да ли је могуће?! Кажем ја, има силе јаче и од милиције...
Petak 30.09.2011. 13:53
Znaci, nilo kako bilo parade nece biti? Dobro.. jel sad konacno mozete da pocnete da se bavite VAZNIM drzavnim stvarima?
Petak 30.09.2011. 13:59
Sada treba da nahvataju gejeve kojih ima u policiji pa da nateraju da biju gejeve i lezbejke kada se okupe na paradu i krše zabranu. Tako su one zdrave momke terali da biju zdravu srpsku decu. To bi bilo pošteno i doprinelo bi pomirenju normalne policije i normalnih građana dok bi sa strane navijali za one koji se budu tukli pudrijerama, lepezama i četkama za kosu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online