Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.09.2015.
17:28
Tanjug A

Devojke pretučene u kafani uz reči "lezbijke, lezbijke"

Napade na lezbijke trebalo bi tretirati kao zločin iz mržnje, rečeno je na konferenciji za novinare Labrisa povodom napada na njihovu aktivistkinju. Konferenciji je prisustvovala i Dragoslava Barzut, koja kaže da je bila žrtva napada u noći 26. i 27. septembra kada je nju i njene prijateljice nepoznati mladić napao u kafani "SFRJ".

lagosmums.com
Labris traži da se napad na lezbijke karakteriše kao napad iz mržnje

Bazut je ispričala da je nepoznati mladić sa kačketom i kapuljačom dotrčao do njihovog stola i počeo da ih bije jednu po jednu, uzvikujući "lezbijke, lezbijke". Kaže da je najviše udaraca pretrpela prijateljica koja je sedela preko puta nje i da je zadobila povrede glave, zatvoreno oko, izbijen zub, i dobila je udarac nogom u kičmu, a kada je Barzut uzviknula napadaču da prestane, nju je udario u glavu, posle čega je pala.

Prema njenim rečima, nekoliko mladića koji su se tu zatekli su ustali, sprečili napadača da im dalje nanosi udarce i tada je pobegao, a kako je rekla, kada je pozvala policiju, tada ih je napao drugi mladić.

- Konobarica, kojoj se mnogo zahvaljujem, svojim telom zaštitila je prijateljicu, a kada je dobila udarce po glavi, ona nas je evakuisala u toalet, zaključala nas, činilo mi se čitavu večnost. Policija je brzo stigla na lice mesta i zaista moram da ih pohvalim što su tako brzo došli. Oba napadača su pobegla. Ja sam u velikom šoku - rekla je Barzut.

Dodala je i da lezbijke ne prijavljuju nasilje da bi zaštitile osobe koje vole, kao i zbog straha od sekundarne viktimizacije, jer nema ko da ih zaštiti i odbrani.

Barzut je rekla da, kao spisateljica, aktivistkinja Labrisa i lezbijka, sada misli na sve prijatelje i roditelje, kojima je teško zbog njene seksualne orijentacije, ali da danas želi da voli sebe i da oseća moralnu odgovornost da osudi napad na nju i na tri njene prijateljice. Kaže da je slušala primere da su mnoge žene - lezbejke tučene, mučene i da se nisu usudile da prijave nasilje, ni policiji, ni svojim najbližima, kako bi zaštitile osobe koje vole.

- Još jedan razlog za neprijavljivanje nasilja i zbog čega sam ja sada u strahu, to je strah od sekundarne viktimizacije. Ne prijavljujemo nasilje, jer nema ko da nas zaštiti, odbrani, zato apelujem na tužilaštvo da ovaj akt prepozna kao zločin iz mržnje, pozivam tužilaštvo na detaljnu, fer istragu, ako ne, onda smo izgubili svi - rekla je Barzut.

Pravnica Komiteta za ljudska prava Jukoma Kristina Todorović rekla je da će insistrirati na tome da se Tužilaštvo tim slučajem bavi kao zločinom iz mržnje, što je, kako je navela, otežavajuća okolnost.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 18:42
U Hrvatskoj se ovo nikada ne bi moglo desiti, u Hrvatskoj mogu i da se vencavaju. A zamisli samo egzotike sa migrantkinjama i migrantima koji u Hrvatskoj ostanu za stalno. :D))) Od splitskih kobri osatce samo splitske kobr-ice.
Utorak 29.09.2015. 18:03
znaju gosn dame sta valja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online