Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 29.09.2011.
14:01
Vestionline A

Albanci za bojkot popisa, Mađari protiv

Republički poslanik Koalicije Albanaca iz Preševske doline Riza Halimi ponovio je da su albanski građani sa juga Srbije pozvani na bojkot predstojećeg popisa stanovništva, jer su upitnici štampani samo na srpskom jeziku.

Halimi je za današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo) rekao da albanske partije nisu zadovoljne ni sa nacionalnom strukturom popisivača. U Medveđi za popis nije zadužen nijedan albanski instruktor ili popisivač, u Bujanovcu je od 22 osobe svega osam Albanaca, a u Preševu je većina popisivača srpske nacionalnosti, i pored toga što je 90 odsto stanovništva albansko, naveo je Halimi.

Albanci traže listiće na albanskom jeziku

Dodao je da u vezi sa popisom postoje i drugi problemi, kao što je pitanje popisa privremeno odsutnih Albanaca sa tog područja. S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da to telo neće pozivati Mađare na bojkot popisa i konstatovao da u pogledu upitnika situacija nije bila bolja ni 2002. godine, odnosno da su i tada bili pripremljeni samo na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, nije narušeno pravo na upotrebu maternjeg jezika, jer je popisivač obavezan da na zahtev građana komunicira na mađarskom jeziku i da građaninu preda upitnik na mađarskom jeziku, koji postoji.

U Novom Sadu odnedavno bulevare, ulice i trgove "krase" gigantski bilbordi s kojih se građani pozivaju da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao "Vojvođani", a ne imenom nacije kojoj pripadaju.

Bilborde potpisuje grupa s društvene mreže ''Fejsbuk'' koja se predstavlja nazivom

Za izbegavanje popisa, kazna i do 50.000 dinara

 

Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15. oktobra. Popisivači će postavljati i neka nova pitanja, a onima koji ne budu hteli da učestvuje u popisu, zaprećeno je kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

"Ja sam Vojvođanin/ka".

Na bilbordu je zastava Vojvodine u obliku otiska prsta, a iznad trobojke s tri žute zvjezdice u sredini, "Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka".

Na nekim od bilborda piše: "Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", dok je na nekima natpis "Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!"

Ima ih, međutim, i pamfletskih.

"Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: Nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja!"

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 14:15
ЈА САМ СРБИН!!! И са тим се поносим,а они који се изјасне као војвођани стиде се свога порекла и заслужују сваки презир.
Četvrtak 29.09.2011. 14:26
Ovaka stav reko bih je vise stav nekakvih politickih partica ili grupica nego sto je stav samih gradjana, kako bi re reklo na terenu... Bune se zbog nekakvih listica, a sam popis ce biti radjen metodom intervijua..bzvz...
Četvrtak 29.09.2011. 16:30
Ajde de što se šiptari izjašnjavaju kao Albanci jer i jesu poreklom odande pa se dovukli preko Prokletija. Ali ko zove na srpskom jeziku da Srbi budu Vojvođani to je stvarno ludak.Sam naziv Vojvodina je nastao ideološkim kasapljenjem naziva Vojvodstvo Srpsko od 1848 godine. Ispala valjda neka Vojvodina Prćija pa skratili na Vojvodina samo da se ne čuje ono Srpska. To samo idiot može sam sebi da uradi. Mađari teritoriju od Horgoša do Dunava zovu " Južni krajevi" i nema šanse da u Mađarskoj neko priča o nekoj Vojvodini. Ovde je takva koncentarcija srpskih izdajnika da je to čista esencija ka ona žestoka od koje se pravi sirće kada se doda dosta čiste vode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online