Četvrtak 29.09.2011.
14:01
Vestionline

Albanci za bojkot popisa, Mađari protiv

Halimi je za današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo) rekao da albanske partije nisu zadovoljne ni sa nacionalnom strukturom popisivača. U Medveđi za popis nije zadužen nijedan albanski instruktor ili popisivač, u Bujanovcu je od 22 osobe svega osam Albanaca, a u Preševu je većina popisivača srpske nacionalnosti, i pored toga što je 90 odsto stanovništva albansko, naveo je Halimi.

Albanci traže listiće na albanskom jeziku

Dodao je da u vezi sa popisom postoje i drugi problemi, kao što je pitanje popisa privremeno odsutnih Albanaca sa tog područja. S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da to telo neće pozivati Mađare na bojkot popisa i konstatovao da u pogledu upitnika situacija nije bila bolja ni 2002. godine, odnosno da su i tada bili pripremljeni samo na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, nije narušeno pravo na upotrebu maternjeg jezika, jer je popisivač obavezan da na zahtev građana komunicira na mađarskom jeziku i da građaninu preda upitnik na mađarskom jeziku, koji postoji.

U Novom Sadu odnedavno bulevare, ulice i trgove "krase" gigantski bilbordi s kojih se građani pozivaju da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao "Vojvođani", a ne imenom nacije kojoj pripadaju.

Bilborde potpisuje grupa s društvene mreže ''Fejsbuk'' koja se predstavlja nazivom

Za izbegavanje popisa, kazna i do 50.000 dinara

 

Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15. oktobra. Popisivači će postavljati i neka nova pitanja, a onima koji ne budu hteli da učestvuje u popisu, zaprećeno je kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

"Ja sam Vojvođanin/ka".

Na bilbordu je zastava Vojvodine u obliku otiska prsta, a iznad trobojke s tri žute zvjezdice u sredini, "Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka".

Na nekim od bilborda piše: "Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", dok je na nekima natpis "Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!"

Ima ih, međutim, i pamfletskih.

"Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: Nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja!"

2024 © - Vesti online