Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 27.09.2011.
18:11
RTS A

Stranke osudile nasilje na Kosmetu

Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka oštro osuđuju akcije Kfora na severu Kosova. LDP traži promenu politike Beograda.

Vojnici Kfora nisu štedeli okupljene Srbe
 


Stranke u Srbiji oštro su reagovale na incidente na severu Kosmeta, kada su vojnici Kfora pucali na Srbe koji su opkolili blokadu na alternativnom putu kod Jarinja.


Srpska napredna stranka osudila je "brutalne napade" vojnika Kfora na nenaoružane Srbe, njihovo ranjavanje i nanošenje teških telesnih povreda.
 

"Ne postoji nikakvo opravdanje kojim bi se objasnilo divljaštvo jedinica Kfora i pokušaj hladnokrvnog ubijanja ljudi, samo zato što su Srbi", navedeno je u saopštenju SNS-a.
 

SNS zahteva od velikih sila da prekinu nasilje koje sprovodi Kfor na severu pokrajine, a od vlasti u Srbiji da "prekine da se bavi medijskim trikovima" i da preduzme hitne diplomatske mere u cilju zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i vraćanja Kfora u okvire mandata koji mu je poveren od strane UN.
 

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kritikovao je Kfor zbog ranjavanja Srba na blokadi kod prelaza Jarinje.


"Pucati u goloruk narod koji mirno protestuje prekoračilo je svaku granicu i krajnje je vreme da naši državni organi okrenu list. Mislim da se sa takvim snagama, i policijskim i vojnim, ne može sarađivati", rekao je Samardžić.
 

On je pozvao Srbe na severu Kosova da protestuju isključivo mirno, a državne organe da spreče Kfor da ponovo upotrebi silu.
 

Srpska radikalna stranka zatražila je hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije zbog, kako je navedeno u saopštenju, agresije NATO-a na sever Kosova i Metohije koju sprovode jedinice Kfora.


SRS najoštrije osuđuje "sramno ćutanje režima Borisa Tadića" koji, ispunjavajući zahteve Evropske unije i SAD, žrtvuje teritoriju zarad nekakve evroutopije, navodi se u saopštenju.
 

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je momentalnu promenu politike, jer će u suprotnom, kako je naveo, stradati i ostali Srbi na Kosovu.
 

"Ako Srbija odmah ne reaguje promenom dosadašnje politike, što LDP predlaže već nedeljama, situacija na severu Kosova, gde ima nasilja i povređenih, završiće se teškom katastrofom svih Srba koji tamo žive", rekao je Jovanović.


Jovanović je rekao da prvi ljudi Srbije moraju da upute jasan poziv Srbima na barikadama da se vrate svojim kućama i izbegnu katastrofu, uz poruku da će se zvanični Beograd okrenuti konkretnim potezima, napustiti politiku odlaganja neizbežnog i konačno staviti na sto Ahtisarijev plan kao osnovu opstanka kosovskih Srba, navodi se u saopštenju LDP-a.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 18:38
Snage KFOR samo privode kraju rezoluciju EU od 19 januara koju je celo to društvo prihvatilo da Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe. Samardžić sada misli da sa takvim snagama se ne može sarađivati, a to su iste one snage koje su još u februaru pretile akcijom na severu. Malo su to odložili jer je vlada počela 8 marta polako da priznaje državu Kosovo. Jedino je Čedomor dosledan, on predaje Kosmet još od marta 1999 čim je prva NATO bomba pala.
Utorak 27.09.2011. 18:47
Ja cedo praskovicu bedo sto ne skrsis kicmu,na stepenice dok ulazis u skupstinu,uz to i jezik da cvikujes da te gledam kad se patis,izdajniku izdajnicki!
Utorak 27.09.2011. 18:14
http://www.slobodanjovanovic.org/2011/09/09/nikola-vrzic-vikiliks-kraj-tadiceve-kosovske-igre/ Nemam reci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online