Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 24.09.2011.
17:09
Vestionline A

Prvo rešiti pitanje prelaza, pa onda dijalog

Evropska komisija očekuje da do 12. oktobra, kada objavljuju mišljenje o napretku Srbije, Beograd i Priština postignu dogovor o učešću predstavnika Kosova u regionalnim forumima, pišu beogradski mediji, navodeći da su sve manje šanse da pregovarački timovi do tada sednu za sto u Briselu.

Prema rečima šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, okvirno dogovoreni datum održavanja sledeće runde dijaloga - 28. septembar, za koji su predviđene tri teme: telekomunikacija, struja i regionalni forumi, pod velikim je znakom pitanja, navode ''Večernje novosti''.

Kako voditi dijalog bez rešenog pitanja administrativnih prelaza: Borislav Stefanović


"Teško je voditi dijalog o bilo kom pitanju dok se ne reši kriza oko administrativnih prelaza. Na stalnoj sam vezi sa posrednikom EU Robertom Kuperom, pokušavamo da uobličimo format razgovora o prelazima, ali još nema direktnog odgovora Brisela", rekao je Stefanović za beogradski list.


On smatra da međunarodna zajednica sa Prištinom igra na kartu da se kosovski Srbi izmore, isprovociraju i navedu na izazivanje incidenata.


Dok Priština, kao i u slučaju carinskog pečata, najveću dramu pravi oko simbolike naziva pod kojim će nastupati njihovi predstavnici, Stefanović tvrdi da će Beograd zahtevati da se usvoji ”asimetričan model” predstavljanja, koji ni na jedan način ne ukazuje da je reč o nezavisnoj državi.


Jedno od mogućih rešenja, kaže Stefanović, je da se naziv Unmik-Kosovo zameni formulacijom ”Kosovo - po Rezoluciji SB UN 1244”. Nešto slično već postoji u slučaju Makedonije, a spor sa Grčkom, koja ne priznaje to ime, prevaziđen je dodatkom ”bivša jugoslovenska republika”.


Stefanović je naveo da predstavnici Kosova već učestvuju u 98 odsto regionalnih foruma i da Beograd nema problem da se glas Prištine čuje. Međutim, dodaje on, kao i u slučaju krize oko prelaza, i kod regionalnih skupova mnogima ne odgovara da se pronađe rešenje, jer se koriste haosom u pokrajini, pišu ''Večernje novosti''.

Tahiri: Trebalo bi nastaviti pregovore sa Beogradom

Zamenica premijera samoproklamovane republike Kosova Edita Tahiri izjavila je da razgovore o tehničkim pitanjima treba nastaviti, nezavisno od situacije na severu Kosova i sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu predstavnika Beograda i Prištine.

Tahiri koja je i šefica pregovaračkog tima Prištine u razgovorima za Beogradom je za radio Slobodna Evropu rekla da je dijalog međunarodni proces i da je kao takav neophodan.

"O dialogu se konsultujemo i koordinišemo sa našim partnerima u SAD i EU. Mi kao vlada Republike Kosovo verujemo u angazovanje međunarodnih faktora da doprinesu uspehu dijaloga, koji je doprinos dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i ubrzanju evropskih integracija", kazala je Tahiri.

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 17:35
Prošla je Tahiri pregovore u Rambuje sa najumnijim i najstručnijim glavama Srbije. Ova dva kroasana Jeremića i Stefanovića ona može da pojede za doručak. Što se tiče naziva Kosova, ne može on biti drugačiji nego na carinskom pečatu i dokumentima koja je prihvatio Beograd. Na pečatu lepo piše Kosovo, i broj carinske uprave. Inače Kuper kao politički savetnik Ketrin Ešton vodi sastanke po rezoluciji EU od 19 januara sa tačkom 7 da Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe i nema on drugih smernica. Još dve radne nedelje i Evropska Komisija daje mišljenje, glodari su izbezumljeni od straha, ima na kraju da alale Kosmet, samo da ne daju i Vojvodinu onako đuture.
Subota 24.09.2011. 18:39
Iovako im je Borko koji je dobio naredjenja od svog sefa sve dao
Subota 24.09.2011. 19:22
Do 12. oktobra nema sanse da se bilo sta resi, kad niste u stanju bili da resite do sad, necete ni za dve nedelje nista uraditi! Bez obzira sta prvo treba da se uradi, bojim se da vi nemate resenja ni za prelaze, a pogotovo za celu situaciju. Pitam se samo dokle cete da nas lazete vise!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online