Subota 24.09.2011.
17:09
Vestionline

Prvo rešiti pitanje prelaza, pa onda dijalog

Prema rečima šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, okvirno dogovoreni datum održavanja sledeće runde dijaloga - 28. septembar, za koji su predviđene tri teme: telekomunikacija, struja i regionalni forumi, pod velikim je znakom pitanja, navode ''Večernje novosti''.

Kako voditi dijalog bez rešenog pitanja administrativnih prelaza: Borislav Stefanović


"Teško je voditi dijalog o bilo kom pitanju dok se ne reši kriza oko administrativnih prelaza. Na stalnoj sam vezi sa posrednikom EU Robertom Kuperom, pokušavamo da uobličimo format razgovora o prelazima, ali još nema direktnog odgovora Brisela", rekao je Stefanović za beogradski list.


On smatra da međunarodna zajednica sa Prištinom igra na kartu da se kosovski Srbi izmore, isprovociraju i navedu na izazivanje incidenata.


Dok Priština, kao i u slučaju carinskog pečata, najveću dramu pravi oko simbolike naziva pod kojim će nastupati njihovi predstavnici, Stefanović tvrdi da će Beograd zahtevati da se usvoji ”asimetričan model” predstavljanja, koji ni na jedan način ne ukazuje da je reč o nezavisnoj državi.


Jedno od mogućih rešenja, kaže Stefanović, je da se naziv Unmik-Kosovo zameni formulacijom ”Kosovo - po Rezoluciji SB UN 1244”. Nešto slično već postoji u slučaju Makedonije, a spor sa Grčkom, koja ne priznaje to ime, prevaziđen je dodatkom ”bivša jugoslovenska republika”.


Stefanović je naveo da predstavnici Kosova već učestvuju u 98 odsto regionalnih foruma i da Beograd nema problem da se glas Prištine čuje. Međutim, dodaje on, kao i u slučaju krize oko prelaza, i kod regionalnih skupova mnogima ne odgovara da se pronađe rešenje, jer se koriste haosom u pokrajini, pišu ''Večernje novosti''.

Tahiri: Trebalo bi nastaviti pregovore sa Beogradom

Zamenica premijera samoproklamovane republike Kosova Edita Tahiri izjavila je da razgovore o tehničkim pitanjima treba nastaviti, nezavisno od situacije na severu Kosova i sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu predstavnika Beograda i Prištine.

Tahiri koja je i šefica pregovaračkog tima Prištine u razgovorima za Beogradom je za radio Slobodna Evropu rekla da je dijalog međunarodni proces i da je kao takav neophodan.

"O dialogu se konsultujemo i koordinišemo sa našim partnerima u SAD i EU. Mi kao vlada Republike Kosovo verujemo u angazovanje međunarodnih faktora da doprinesu uspehu dijaloga, koji je doprinos dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i ubrzanju evropskih integracija", kazala je Tahiri.

2024 © - Vesti online