Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.09.2011.
01:19 >> 02:45h
Vestionline A

Bravo za Srbe sa Kosmeta!

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je jučerašnji dan bio "veliki test" za srpsku zajednicu na Kosovu, koja se nije dala isprovocirati.

Milivoje Mihajlović

Po njegovim rečima, Hašim Tači je "hteo da napravi novi dnevni red - da Srbija sama odustane od dijaloga", ali da to nije uspelo. "Sigurno nećemo da odustanemo od dijaloga", poručio je Mihajlović, gostujući u emisiji "Oko" RTS-a.

Mihajlović je istakao da je najvažnije da na severu Kosova juče nije bilo incidenata i da je uspostavljen promet robe na administrativnoj granici.

On je podsetio da je bilo dosta strepnji i pokušaja da se, prema već uobičajenom scenariju - širenjem lažnih vesti - izazove panika među Srbima i isprovociraju incidenti.

On je naveo da se Kosovom "širila vest kako su tu neke ubice iz Turske, ali Srbi se nisu dali prevariti."

Ukazavši da je juče bio veliki test za srpsku zajednicu u pokrajini, Mihajlović je istakao da je pozitivno to što su pokazali i "visok stepen jedinstva u izražavanju političkih stavova".

Srbi na severu Kosova su pokazali da nemaju nikakav problem s prometom roba i plaćanjem carine, već s instaliranjem institucija nezavisnog Kosova, dodao je Mihajlović.

"Ono što Srbi traže, to je da se zavede red i potpuno oslobodi promet robe, a to smo danas dobili", rekao je Mihajlović.

Uz napomenu da se sve na tome neće zaustaviti, da će biti još protesta i barikada, Mihajlović je izrazio nadu da su predstavnici međunarodne zajednice shvatili da se problem ne može rešiti jednostranim potezima, već za pregovaračkim stolom.

 

Ešton zadovoljna obnovom prometa robe

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da su Euleks i Kfor na severu Kosova počeli da primenjuju "nove dogovore o carini" i izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji.

Istovremeno, kako je navedeno u saopštenju iz Brisela, visoka predstavnica EU izrazila je nadu da će "bez odlaganja" biti obnovljen i promet robe ka Srbiji i pozvala sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i sačuvaju mir.

Ešton je objasnila da će "operacije" na administrativnim prelazima na severu Kosova sprovoditi "kvalifikovani pogranični policajci i carinski stručnjaci Euleksa, u skladu sa svojim izvršnim mandatom".

Obnavljanje protoka robe "jasno je u interesu svih zajednica, jer će im omogućiti slobodnu trgovinu i poboljšati njihove živote", navela je Ešton komentarišući prolazak šlepera iz Srbije na Kosmet, prvi put posle uvođenja embarga na robu iz centralne Srbije 20. jula.

Visoka predstavnica EU saopštila je da su Euleks i Kfor danas "počeli da primenjuju nove carinske dogovore na kapijama (administrativnim prelazima) na severu Kosova".

"Ti novi aranžmani imaju za cilj ponovno uspostavljanje normalnih trgovinskih odnosa i ukidanje obostranog trgovinskog embarga između Srbije i Kosova, u skladu sa pravilima CEFTA i evropskim vrednostima", objasnila je Ešton.

Ketrin Ešton

U saopštenju se takođe navodi da primena dogovora o carinskim pečatima "ne prejudicira pitanje statusa" Kosova, već je taj dogovor o "slobodnoj trgovini i poboljšanju vladavine prava na Kosovu".

"Očekujem nastavak dijaloga, što će nam omogućiti da rešimo probleme i dodatno poboljšamo život pripadnika svih zajednica na Kosovu", navela je visoka predstavnica EU.

"Pozivam sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i mir. U interesu je svih strana da otklone napetost, smire retoriku i ponašaju se odgovorno. Nasilje bi bilo neprihvatljivo", istakla je Ešton.

Ona je rekla da u potpunosti podržava rad misije Euleksa na Kosovu, pohvalila specijalne policijske jedinice misije EU u pokrajini i "izvrsnu koordinaciju Euleksa i Kfora".

"Razgovorala sam danas s generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom i oboje smo naglasili koliko je važno da se svi ponašaju odgovorno i uz poštovanje zakona", dodala je Ešton.

Tirana podržala Prištinu i Euleks

Albanska vlada podržala je delovanje vlade u Prištini i Euleksa na severu Kosova, ocenjujući ga kao doprinos miru i stabilnosti u regionu, a Beograd pozvala da - kako navode - "prekine podršku paralelnim strukturama" na severu.

"Odluka Kosova i Euleksa da sprovedu sporazum koje su dve strane potpisale u Briselu uz posredovanje EU, predstavlja stvarni doprinos miru i stabilnosti u regionu", navedeno je u saopštenju za medije vlade u Tirani koje je prenela albanska agencija ATA.

Vlada Albanije ocenila je da je reč o vraćanju vladavine zakona i funkcionisanju carine u skladu sa međunarodnim propisima, kao i u skladu sa postignutim sporazumom u Briselu između Beograda i Prištine.

Albanska vlada pozvala je Beograd da poštuje sporazum i da, kako se navodi, "prekine svaku podršku paralelnim strukturama i onima koji hoće da od tri opštine na severu Kosova naprave protektorate organizovanog kriminala, šverca i nelegalne trgovine".

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2011. 01:36
Čega se pametan stidi, budala se ponosi.
Subota 17.09.2011. 07:43
Када се прочита колико су сви задовољни човек напросто мора да поверује у њихове лажи.
Subota 17.09.2011. 07:24
Ovaj smarac bi mogao malo da odmori ionako njegovo palamudjenje nikog ne zanima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online