Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 16.09.2011.
14:21 >> 15:13h
Beta A

SAD: Samo da bude mirno na Kosovu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik izjavila je da je veoma važno da predaja nadležnosti Euleksa i Kfora prođe mirno i da sve strane ostanu uzdržane.

Meri Vorlik 

"Nadam se da će situacija na Kosovu u tokom petka biti mirna, a posebno na severu Kosova", rekla je Vorlik novinarima prilikom otvaranja nove linije za proizvodnju limenki u fabrici "Bol pekedžing" na Batajničkom drumu.


Američka ambasadorka je istakla da očekuje da se sve sprovede na miran način. Euleks je najavio da će njegova policija i carina od danas preuzeti poslove na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da će biti prisutni albanski carinici čemu se protive Srbija i kosovski Srbi.


Nemačka: Izbegnimo sukobe

Zamenik nemačkog ministra inostranih poslova Verner Hojer pozvao je sve strane na Kosovu da "doprinesu deeskalaciji" i izbegnu "sve što bi moglo da izazove sukobe".


U saopštenju Hojer navodi da je to što je "pravna misija Evropske unije Euleks preuzela carinsku kontrolu, značajan korak za slobodan protok robe i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".


"Sada su sve strane pozvane da doprinesu deeskalaciji i da izbegnu sve što izaziva sukobe i stoji na putu mirnom sprovođenju dijalogom postignutog sporazuma. Upotreba retorike koja dovodi do polarizacije je takođe neodgovorna s obzirom na nestabilnost situacije", naveo je Hojer, istakavši i da je isto toliko značajna puna saradnja sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU i Euleksom.

I OEBS poziva na uzdržanost

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis pozvao je na mir i uzdržanost na severu Kosova i istakao neophodnost konstruktivnog rešavanja problema.


"Obezbeđivanje zaštite i bezbednosti svih ljudi, bez obzira na njihovo etničko poreklo, treba da bude vrhunski prioritet, i ja pozivam sve strane da budu uzdržane i postupaju odgovorno. OEBS i njegova misija na Kosovu, u tesnoj saradnji sa međunarodnim partnerima, posvećeni su pomaganju u upostavljanju stabilnog i bezbednog okruženja i dobrobiti za sve zajednice ", rekao je Ažubalis.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2011. 14:30
Jebiga, a nama Jeremić ispričao drugačiju priču od one koju je na konferneciji za štampu ispričao Ban Ki Mun. Meri neka se ne brine, ministar vojni je u Džakarti, a ministar policije verovatno na Makišu vežba žandarmeriju za ulične borbe u Beogradu sa srpskom decom. Tamo je i dobio oficirsku sablju i ako je civilno lice. Valjda zato jer je za izbore vrištao "Kosmet ćemo braniti i oružjem".
Petak 16.09.2011. 14:29
Licemeri! Vi ste to i zakuvali,pa mi sad ''kusamo vasu corbu''.
Petak 16.09.2011. 14:46
Yes,but only if things went like they should go.USA is directly responsible for troubles in the Northern Kosovo. But your excellency, what about protecting the human rights of Serbs who are today the minority in their own country? Are they going to be ethnicaly cleansed with the US approval?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online