Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 15.09.2011.
12:09
Beta A

"Sandžak krenuo putem autonomije"

Muftija Islamske zajednice u Srbiji i generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) Muamer Zukorlić izjavio je da je Sandžak "nakon poslednjeg talasa diskriminacije i represije nad Bošnjacima u Srbiji, definitivno krenuo putem autonomije", prenose beogradski mediji.

Čin formalnog proglašenja autonomije nije važan, jer bi poslužio beogradskom režimu kao povod za novo nasilje: Muamer Zukorlić
 

"Obnovom Narodnog veća Sandžaka prošlog vikenda je napravljen najznačajniji
iskorak kojim građani Sandžaka dobijaju svoje najviše predstavničko telo koje će štititi njihov interes u zemlji i inostranstvu", rekao je Zukorlić za sarajevski list "Dnevni avaz". 

On je najavio i zaokret u koncepciji nacionalne politike u Sandžaku "s obzirom na to da se prvi put poruke ne šalju Beogradu, već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti".

"Sandžak je iscrpeo sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishoduje promenu stanja. Jer, do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtev, bili ignorisani ili satanizovani", ocenio je Zukorlić. Prema njegovom mišljenju, autonomija Sandžaka treba da bude ostvarena putem razvijanja svesti i organizovanja Bošnjaka, jer se Srbija, u slučaju Bošnjaka, "odnosi neprijateljski".

Zukorlić je rekao da nije važan čin formalnog proglašenja autonomije jer bi to "poslužilo beogradskom režimu za novo nasilje i obračun s Bošnjacima i Sandžakom".

"Naši resursi jesu individualni i kolektivni kapacitet sandžačkog čoveka. Zato će se ostvarenje autonomije desiti u toj formi. Kada se autonomija desi na taj način, biće irelevantno prihvata li to režim u Beogradu ili ne", rekao je Zukorlić i ukazao da Bošnjaci Sandžaka ne žele izazivanje sukoba.

"Mi znamo da bi u Beogradu hteli takav alibi, a mi to nećemo dopustiti", rekao je Zukorlić.

Muftija je u krajnjem slučaju zapretio građanskom neposlušnošću i protestima "ako se ne promeni politika beogradskog režima prema Bošnjacima" koja je, kako je kazao, "tvrdoglava u diskriminaciji prema Bošnjacima i Sandžaku".

"Kako raste svest građana Sandžaka, građanska neposlušnost i protesti samo će potvrditi da Beograd nema uticaja na naše građane, da ovde nemaju autoritet i da građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu. To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka. Narodno veće Sandžaka sada je jedini legitiman organ koji
predstavlja građane Sandžaka svih nacija i vera te ono može doneti takvu odluku", poručio je Zukorlić.

On je dodao i da je doneta odluka o otvaranju predstavništava Sandžaka u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i Sarajevu, te da su pripreme već počele.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 12:14
nije mi jasno zasto ne hapse ovog idiota,pa ovaj podriva sistem ili je i ovo napravljeno u dogovoru sa zutima
Četvrtak 15.09.2011. 12:36
Ovaj se opasno uskurčio od kada je sultan od Bruneja bio na večeri kod Ace Gice i obećao pomoć za svaki projekat u Srbiji. Mora da je muftija već podneo isti projekat kao Saudijskoj Arabiji, Kataru i ostalim Emiratima. Od kada su se nesvrstani razišli usta ne zatvara. Samo da se dočepa Brisela pa i on bude išao na doručak sa Štefanom File, ima da ga omrznu Nikolić i Vučić. Dotle evo ćute. Ko se više snađe u ovoj Srbiji taj je genije. To mora neko žestoko da preseče.
Četvrtak 15.09.2011. 12:14
Nema tebe ko da sredi i uhapsi pa se siris k'o djubre po livadi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online