Četvrtak 15.09.2011.
12:09
Beta

"Sandžak krenuo putem autonomije"

Čin formalnog proglašenja autonomije nije važan, jer bi poslužio beogradskom režimu kao povod za novo nasilje: Muamer Zukorlić
 

"Obnovom Narodnog veća Sandžaka prošlog vikenda je napravljen najznačajniji
iskorak kojim građani Sandžaka dobijaju svoje najviše predstavničko telo koje će štititi njihov interes u zemlji i inostranstvu", rekao je Zukorlić za sarajevski list "Dnevni avaz". 

On je najavio i zaokret u koncepciji nacionalne politike u Sandžaku "s obzirom na to da se prvi put poruke ne šalju Beogradu, već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti".

"Sandžak je iscrpeo sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishoduje promenu stanja. Jer, do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtev, bili ignorisani ili satanizovani", ocenio je Zukorlić. Prema njegovom mišljenju, autonomija Sandžaka treba da bude ostvarena putem razvijanja svesti i organizovanja Bošnjaka, jer se Srbija, u slučaju Bošnjaka, "odnosi neprijateljski".

Zukorlić je rekao da nije važan čin formalnog proglašenja autonomije jer bi to "poslužilo beogradskom režimu za novo nasilje i obračun s Bošnjacima i Sandžakom".

"Naši resursi jesu individualni i kolektivni kapacitet sandžačkog čoveka. Zato će se ostvarenje autonomije desiti u toj formi. Kada se autonomija desi na taj način, biće irelevantno prihvata li to režim u Beogradu ili ne", rekao je Zukorlić i ukazao da Bošnjaci Sandžaka ne žele izazivanje sukoba.

"Mi znamo da bi u Beogradu hteli takav alibi, a mi to nećemo dopustiti", rekao je Zukorlić.

Muftija je u krajnjem slučaju zapretio građanskom neposlušnošću i protestima "ako se ne promeni politika beogradskog režima prema Bošnjacima" koja je, kako je kazao, "tvrdoglava u diskriminaciji prema Bošnjacima i Sandžaku".

"Kako raste svest građana Sandžaka, građanska neposlušnost i protesti samo će potvrditi da Beograd nema uticaja na naše građane, da ovde nemaju autoritet i da građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu. To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka. Narodno veće Sandžaka sada je jedini legitiman organ koji
predstavlja građane Sandžaka svih nacija i vera te ono može doneti takvu odluku", poručio je Zukorlić.

On je dodao i da je doneta odluka o otvaranju predstavništava Sandžaka u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i Sarajevu, te da su pripreme već počele.

2024 © - Vesti online