Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.09.2011.
20:07
Beta A

"Nema dogovora, Vlada nas je prevarila"

Razgovori malinara i predstavnika Vlade Srbije nisu uspeli izjavio je, u utorak 13. septembra, Predstavnik proizvođača malina Dragan Terzić, i najavio radikalizaciju protesta, a Vladu i Ministarstvo poljoprivrede optužio za prevaru.

Malinari ne odustaju od svojih zahteva
 

"Ne možemo da ispunimo zahteve malinara"

Ministarstvo poljoprivrede ne
može da ispuni zahtev malinara da subvencije za izvoz tog voća budu 26 dinara po kilogramu, jer je nerealan, izjavio je pomoćnik ministra Miloš Milovanović i poručio da malinari ne mogu odbraniti svoje interese protestima.

Milovanović je podsetio na dogovor otkupljivača i malinara iz ariljskog kraja uz posredovanje Ministarstva kojim je omogućeno povećanje cene maline sa 90 na 100 dinara po kilogramu. On je istakao da taj dogovor podrazumeva da otkupljivači koriste sredstva Fonda za razvoj i da će to biti omogućeno otkupljivačima
iz cele Srbije.

Pomoćnik ministra je istakao da malinari ne mogu odbraniti svoje
interese protestima.

"Način na koji poljoprivredni proizvođači brane svoje interese ne doprinosi ostvarivanju njihovih ciljeva. Naprotiv, to jedino može biti pronalaženje zajedničkog rešenja sa hladnjačarima, a njihov način izražavanja nezadovoljstva neće doprineti postizanju dogovora", upozorio je Milovanović.

"Predložićemo radikalizaciju protesta, pridružuju nam se i iz drugih opština a pridružiće nam se i stočari. Ima da se digne cela Srbija, jer ovo ovako više ne može", rekao je Terzić agenciji Beta posle sastanka u Vladi Srbije. Malinari su odlučili da sredu 14. septembra, u 16 sati blokiraju prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u Srbiji.

Terzić, koji je predsednik Skupštine Unije proizvođača malina, optužio je Vladu za prevaru jer je obećala da će sa malinarima razgovarati ministar poljoprivrede Dušan Petrović i eventualno premijer Mirko Cvetković, a na sastanku su se pojavili pomoćnici ministra Miloš Milovanović i Ljubiša Dimitrijević.

Proizvođači malina iz zapadne Srbije traže da otkupna cena malina bude jednaka za sve proizvođače. Malinari protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj
Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu, sa zahtevom da otkupna cena malina, koja je sada 85 do 95 dinara, bude povećana na 100 dinara, a subvencije za izvoz budu 26 dinara po kilogramu.

Protest malinara je počeo 11. septembra, a policija im je zabranila da traktorima dođu u Beograd. Oni su zapretili danas da će doći na gej paradu, jer vlast ima više razumevanja za ta pitanja nego za njihove probleme.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je pre nekoliko dana izjavio da apsolutno nema razloga za najavljeni protest malinara i da je konstruktivan dijalog jedini put za rešenje svih problema u proizvodnji i prometu malina.

Milovanović je naglasio da ima pouzdanih naznaka da će hladnjačari ne samo iz Arilja već i iz ostalih krajeva Srbije uzeti subvencionisane kredite od Fonda za razvoj, što će im omogućiti da povećaju otkupnu cenu maline za deset dinara po kilogramu.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 20:11
Mozda ce da povedu narod u revoluciju, kad nece opozicija. Valjda nece da padne neka suva crkavica od US ambasadora pa da se opet smire do iza izbora.
Utorak 13.09.2011. 20:32
Malinari neka sačekaju predizbornu kampanju ako misle da vide ministre Petrovića i Cvetkovića. Izbori su najavljeni za mesec April i onda već ima trave onoliko. Ne lipši magarče do zelene trave. Ili svi seljaci odmah na voz pa za Beograd. Voz ako policija zaustavi onda stvarno jebiga.
Utorak 13.09.2011. 21:36
pa nije valjda da ste joj verovali uopste? oni su prevarili i prosvetu i miliciju, a sad ce bas vas da poslusaju. nego, vi lepo pocnite bojkot pa ce mozda i narod da krene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online