Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 11.09.2011.
00:54
Vestionline A

Mićunović: Iluzija je da je Kosmet naš

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija u pogledu Kosova "živi u iluzijama" i ocenio da Srbija treba da umesto toga razvija trgovinske odnose s Kosovom.

"Vrlo je nezdravo živeti u iluzijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme", rekao je Mićunović u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

Prema njegovim rečima, priča o suverenitetu Srbije na Kosovu sve je više "virtuelna", a ne realna. Mićunović je ocenio da Srbija može još neko vreme da sprečava prijem Kosova u Ujedinene Nacije.

Živimo u iluziji, a to nije zdravo: Dragoljub Mićunović

"Ali, države ulaze u sistem svetske organizacije dobrovoljno, što znači da mogu da postoje i da funkcionišu u međunarodnom pravu čak i bez toga. Tako da je naš
manevarski prostor u tom smislu sužen", kazao je on.

Mićunović je ocenio da se od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, situacija menjala na štetu Srbije, jer su Albanci uspostavili vlast i dobili diplomatsko priznanje najvećeg i najvažnijeg dela EU, kao i SAD.

"Suveren je onaj ko ima vlast u nekoj zemlji, ko može da uvede vanredno stanje, a zna se ko je u ovom momentu suveren na Kosovu", ukazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da Kosovo i ostali delovi Balkana budu "ugurani" u Evropsku Uniju, jer bi se time otklonila napetost oko granica i olakšalo sporazumevanje.

Mićunović je rekao da je Srbija zakasnila sa idejom o podeli Kosova.
 

"Kada je bilo vreme, nismo na tome insistirali, a Vojislav Koštunica koji je tada bio premijer, nije hteo ni da čuje za to", naveo je Mićunović.

On je ocenio da Srbija treba da razvija trgovinske odnose s Kosovom i da izbegava "drame", poput poslednje - oko carinskog pečata.

"Imali smo skoro 400 miliona evra izvoza što je za naš spoljnotrgovinski deficit velika stvar, jer robu možemo tamo da prodamo, a ne u Americi", rekao je Mićunović.

Ukazao je da Srbija mora voditi računa i o tome da ona ima veliku državnu i privatnu imovinu na Kosovu.

"Mi smo ti koji imamo velike materijalne i kulturne vrednosti na Kosovu, koje mogu biti ugrožene, i zato imamo i mnogo interesa za dijalog sa Prištinom", kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da, preko Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu i na poštovanju njihovih ljudskih i građanskih prava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 01:03
Setimo se samo sta bi nasi preci uradili ovakvima kad su podizali bune protiv Turaka.Nemoj samo da netko pomisli da EU i NATO nije isto sta i Osmanlijsko carstvo nekad. Verujem da ce uskoro i ovi da odgovaraju za sav braun oko usta koji usmrdi celo srbsko drustvo.
Nedelja 11.09.2011. 01:11
U rafalima izjava ovih dana dosao je red i na ovog sto je nekada jahao svestenike da nam objasni sta su iluzije i sta je nase. Da objasni sta je radio u Briselu i sta je odatle doneo. Da se formira sud za izdaju nacionalnihh interesa, drzave, drzavnih i vojnih tajni pod hitno!
Nedelja 11.09.2011. 06:55
Он да има "образа" не би се појављивао у медијима а његови "савети" су за сваку осуду од сваког патриоте Србина! "Врло је нездраво живети у илузијама" раће (не)човек који се цео живот бори против свог народа и државе!? Ја бих рекао да је много нездравије имати такве (не)људе у на власти јер ће сутра ти исти изјављивати да је илузија како је Шумадија српска!? Да има правне државе,он и "његови" немачки подрепаши,би одавно били у некој васпитно-поправној установи типа голог отока! Исто онако како и камо су они некада слали своје "неистомишљенике"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online