Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.09.2013.
14:55
B92 A

"Smenjuju nas, ali vratićemo se još jači"

Funkcioner demokrata Dragoljub Mićunović smatra da će sve što se dešava u vezi sa DS, hapšenja njenih članova i smena Dragana Đilasa, samo homogenizovati stranku i da će je ojačati.

Hajka na DS samo će da homogenizuje stranku: Dragoljub Mićunović
 

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da Politički savet DS, na čijem se čelu nalazi, još nije razgovarao o smeni prvog čoveka stranke sa mesta gradonačelnika Beograda, ali da će to svakako biti tema. DS će se dalje, kako kaže baviti onim čime se bavila od početka- odbranom demokratije, a u praksi će to izgledati tako što će stranka pratiti sve što se dešava kao antidemokratski slučaj.

"To ćemo žigosati i tražiti da se poštuju ljudska prava, demokratija, da bude vladavine prava, da ne bude samovolje i da ne bude zastrašivanja, koje danas imamo“, kazao je on.

Upitan da objasni šta konkretno misli pod zastrašivanjem i antidemokratskim slučajevima, Mićinović kaže da je sada postala praksa da se hapšenja najavlju u novinama.

"Imamo jednu neverovatnu situaciju da novine najave deset ili više dana unapred ko će biti pozvan na saslušanje. Onda tog čoveka pozovu na informativni razgovor, a da li je on za nešto odgovoran ili ne, to više nije važno. Dakle, ta vrsta zastrašivanja je kršenje ljudskih prava", istakao je predsednik Političkog saveta DS.

Prema njegovim rečima, prva stvar koju bi DS trebalo da uradi je da ljudi počnu da se oslobađaju straha, jer je sloboda od straha i zastrašivanja jedan od ključnih koncepata demokratskih društava. Na pitanje da li misli na zastrašivanje članova DS ili generalno, on kaže da misli na generalno zastrašivanje ljudi.

"Danas imate strah od medija, strah od nasilja kada izađete na na ulicu, strah da decu pošaljete u školu. Niko nas ne brani. Onda vidite da ministra policije ne zanima šta se dešava u policiji već ostavlja drugim nadležnim organima da se time bave", objašnjava Mićunović.

Na pitanje šta je Đilas mislio kada je rekao posle smene da je "sada svima sve jasno", Mićunović kaže da je jasno da se vlast želi po svaku cenu i da "kompozitori" misle da će uspeti raznim kobinacijama da vas nadigraju, iako imate glasove. Oni misle da je glavna osobina demokratije većina, ali nije, demokratija znači postojanje procedura, pre svega, napominje on.

On međutim, nije želeo direktno da se složi sa ocenom predsednika DS da Srbija pod sadašnjom vlašću klizi u dikaturu, rekavši da je očigledno da postoje jasni oblici samovolje.  Mićunović dodaje da smatra da je Đilas termin diktaturu iskoristio ne u kontekstu da je Vučić diktator, već da se vlada putem straha u kom imate neku vrstu tiranije u novinama koja drži u strahu celu opoziciju.

Što stranka više bude napadana homogenizovaće se jezgro stranke, koje će je ojačati, a takođe će je približiti i intelektualcima i LDP-u, zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.09.2013. 15:09
vratice te se vi SVI , al na smetliste istorije ,tamo gde vam je mesto i odatle , potrudicemo se , da se vi NIKADA vise ne vratite ... i djava bi se postideo svih vashih zlodela ...
Sreda 25.09.2013. 18:16
Koliko poštuju ljudska prava, dovoljno govori jučerašnji puč kojim su smenili gradonačelnika. O demokratiji oni ništa ne znaju, niti im ide u prilog, a putem zastrašivanja se najlakše vlada i manipuliše. Znaju veoma dobro to ovi koji su se isti metodama služili i 90-tih
Sreda 25.09.2013. 18:09
Kada ces u penziju ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online