Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 09.09.2011.
14:38
Beta A

Kosovo plaćalo afričke zvaničnike da potpišu priznanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je posle izjave potpredsednika Vlade Kosova Bedžeta Pacolija "postalo jasno" da Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova. On je rekao da se u jednoj afričkoj zemlji vodi postupak protiv zvaničnika koji je uzeo novac kako bi progurao priznanje Kosova.

Kosovo plaća svoju nezavisnost

Početkom godine Kosovo je objavilo da je Gvineja Bisao priznala Kosovo, a Bedžet Pacoli koji je u inostranstvu lobirao za priznanja je juče za prištinski list "Bota Sot" izjavio da će institucije Gvineje Bisao tek privesti kraju proces priznavanja Kosova.

Jeremić je novinarima u pauzi Foruma Srbija-Evropska unija kazao da je sada očigledno da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo. On je naveo da je "na mnogo mesta, naročito u Africi" tamošnjim funkcionerima nuđen novac kako bi se promenio stav tih država o Kosovu i Metohiji.

"To je sada potvrđeno na nekoliko mesta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u jednoj zemlji je u toku zvanična istraga protiv visokog zvaničnika zbog sumnje da je primio novac kako bi Kosovo bilo priznato.

"Ovakve izjave Pacolija pokazuju da on pokazuje znake nervoze jer njegova kriminalna delatnost počinje da se otkriva", rekao je Jeremić.

On je dodao da je to bio jedan od razloga zbog kojih je američki predstavnik na Kosovu i Metohiji smenio Pacolija sa mesta "takozvanog predsednika Kosova".

Pacoli je smenjen pošto je Ustavni sud Kosova ocenio da je prekršena procedura prilikom njegovog izbora u kosovskom parlamentu. Za predsednika je potom izabrana Atifete Jahjaga.

Zvaničnici Kosova juče su izneli i oprečne tvrdnje o priznanju iz Omana. Iako je svojevremeno objavljeno da je Oman priznao nezavisnost, predstavnik te zemlje se iznenadio kada mu je ministar Jeremić rekao da je razočaran takvom odluko. Kako su objavili mediji, diplomata iz Omana je uveravao Jeremića da se to nije dogodilo.

Pošto su ove informacije dospele u javnost zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao je da Oman nije priznao Kosovo i da Priština nije ni tvrdila da jeste, da bi samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Oman ipak priznao nezavisnost Prištine. 

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 14:56
Taj ko ima novac moze i priznanice da kupi... Malo je skupljije od Banana... To se zove slobodno trzisce...
Petak 09.09.2011. 16:50
Ovaj mora da je od malih nogu bio tužibaba u stilu - ja jesam govnar ali je Bevdžet isto tako. Jurcao je po belom svetu da ubeđuje nesvrstane da se sastanu u Beogradu i obeleže 50 godina osnivanja i ako je jasno da Srbija kao i ostale republike bivše Jugoslavije ima samo status posmatrača. Pokušao da se ušlepa uz bravara i doveo u prestonicu Srbije one koji su priznali Kosovo. Sada kada smo ispali smešni, kriv je Bevdžet. Neka uzme malo podatke od DB još od 1952 godine albanci LEGALNO finansiraju lobiste u američkom Senatu. Ej bre u najjačoj svetskoj sili imaju lobiste koji su odlučili čak i da nas bombarduju, a mali Pozderac se čudi šta se dešava. Sačuvaj Bože šefa diplomatije.
Petak 09.09.2011. 15:01
Ako se moze dokazati da su siptari potplacivali druge vlade da bi se dobilo priznanje onda se mogu zakonski goniti pored sudovima u svetu. Ipak, trgovina i postovanje carinskih propisa sa siptarima na Kosovu ce biti prioritet demokratske vlade, pruzanje ruke i obostrana korist su "buducnost" kao i pridruzivanje EU 2070te ili jednog lepog dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online