Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.09.2011.
15:08
Z. Marjanović - Vesti A

Koštunići zanemeli zbog Haga

I ranije su u Koštuniće, selu koje je Srbiji dalo vojvodu Živojina Mišića i generale Jovana Čekovića i Momčila Perišića, stizale loše vesti, ali nijedna nije toliko teško primljena kod meštana ovog sela pod Ravnom gorom kao presuda u Hagu po kojoj je general Momčilo Perišić dobio 27 godina robije.

Kuća generala Momčila Perišića

U čitavom selu, a posebno u zaseoku Madžarevac, gde se nalazi porodična kuća generala Perišića, vlada muk. Slično je i ispred seoskih prodavnica i crkve, među čobanima kojima, kako kažu, nije ni do čuvanja stoke, ni do priče.

Jednostavno, još uvek ne mogu da veruju da su sudije u Hagu mogle da donesu takvu presudu koju meštani, zbog generalovih godina, poistovećuju sa doživotnom robijom.

Đorđe Perišić

- Kad sam čuo vest o visini kazne koje je sud odredio Momčilu, umalo se nisam srušio! Prošle godine on je ovde boravio dva dana i tada smo otvoreno pričali i o mogućoj kazni.

Znao sam da kao optuženi Srbin neće proći bez neke kazne, ali ovakva presuda je iznenađujuća i nečuvena - ističe Đorđe Perišić, brat od strica generala Momčila Perišića, koji sve nade polaže u izdvojeno mišljenje sudije Molota i advokatski tim generala Perišića koji će, kako se nada, uspeti da bar umanji kaznu i da će se on ipak vratiti u svoje selo gde je izgradio kuću za penzionerske dane.


U šoku je i Natalija Perišić, snaha Momčila Perišića, koja svakodnevno obilazi kuću i voćnjake generala.
 

Branio je svoj narod: Natalija Perišić

- Zar je pravedno da neko ko je spasavao naš narod i sačuvao svoju vojsku, a nije počinio nikakav zločin, bude osuđen toliko? Nije Momčilo to zaslužio - ističe Natalija.


Ni Miro Nedeljković, jedan od prvih komšija generala Perišića i prijatelj iz detinjstava, još uvek ne može da shvati zbog čega je osuđen na drakonsku kaznu.


- Zgrožen sam dužinom kazne, a još više obrazloženjem. Iskreno, osećao sam da će biti osuđen, ali ne na kaznu koja je, praktično, doživotna. Opet, nešto razmišljam i ako ima pravde pod kapom nebeskom, mislim da će mu kazna biti znatno smanjena.

Ljut sam na sudije u Hagu, ali i na srpski narod. Svi znamo kolika se prašina digla u Hrvatskoj zbog presude Gotovini, a u Srbiji je presuda generalu Perišiću manje više prihvaćena kao da se radi o nekome ko nema nikakve veze sa Srbijom - kaže Miro Nedeljković.


- Ništa čoveka ne pogodi kao nepravda, a presuda našem Momčilu je bruka za svet - kratak je kometar Dragane i Milenka Mirkovića.

Čeković: Presuda je surova

 

General Jovan Čeković

- Žao mi ga je kao čoveka, kao komšiju i kao kolege jer je presuda surova i jedino mi preostaje da se nadam da će u drugostepenom postupku kazna generalu Perišiću koji mi je svojevremeno bio i pretpostavljeni biti znatno smanjena - kaže general Jovan Čeković.

 

Ljuti na Šutanovca

 

Ljuti su Koštuničani, svi odreda, na sudije u Hagu, ali i na izjavu ministra odbrane Dragana Šutanovca.

 

- Kakva je to izjava "da stavimo tačku i da se okrenemo budućnosti"? Drugim rečima, narod treba da zaboravi i ovu i sve druge presude Srbima u Hagu? Stavili smo tačku na hapšenje Karadžića, Mladića, Hadžića i sada, posle ove drakonske presude, opet treba da stavljamo tačku. Dokle? - pitaju meštani Koštunića.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 17:07
Da ga nisu uhapsili i sprečili da preda poverljiva dokumenta agentu CIA, verovatno bi dobio manje ili bi bio oslobođen. Toga dana kada je uhapšen srušio je sve mostove iza sebe. Za njega je general Mladić jednostavno pojam oficirske časti. On će svoj krst da nosi, ali žig izdaje nikada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online