Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 09.09.2011.
11:29
Beta A

Nemci traže povraćaj imovine u Vojvodini

Više udruženja Nemaca iz Vojvodine ocenilo je da je Nacrt zakona o vraćanju imovine "nepravedan" prema Nemcima, jer im ne omogućava da potražuju svoju oduzetu imovinu.

Neki su i ostali: Zastava nemačke nacionalne manjine u SFRJ

Udruženja su u saopštenju za javnost zatražila da umesto 9. marta 1945. godine, koji je u nacrtu zakona određen kao datum od kojeg se računa oduzimanje imovine nakon Drugog svetskog rata, novi rok bude 21. novembar 1944. godine.

Tog datuma, kako su objasnili, odlukama komunističkih vlasti, Nemcima je konfiskovana sva imovina, oduzeta su im građanska prava uključucjući i državljanstvo, jer su proglašeni kolektivno krivima za rat i okupaciju.

Nakon Drugog svetskog rata iz Vojvodine je proterano nekoliko stotina hiljada Nemaca, a desetine hiljada završile su u radnim logorima koje je organizovala nova vlast.

Podunavskim Nemcima je nakon Drugog svetskog rata u Vojvodini konfiskovano blizu 400.000 hektara zemljišta, vinogradi, fabrike i kuće.

Danas u Srbiji živi manje od 4.000 Nemaca.

"Ukoliko se ove promene ne ugrade u zakon, može se reči da se građanima nemačke nacionalnosti želi uskratiti pravo na povračaj konfiskovane imovine i da su oni diskriminisani", navodi se u saopštenju nemačkih udruženja.

Raspravu o Nacrtu zakona organizovalo je Nemačko udruženje "Donau" iz Novog Sada, a prisustvovali su joj i članovi nemačkih udruženja iz Novog Sada, Kikinde, Bačke Palanke, pravnici, advokati i zainteresovani građani.

Ako treba, žaliće se i Strazburu

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs rekao je agenciji Beta da ukoliko Srbija zaista iskreno želi da se pridruži Evropskoj Uniji, onda će morati promeniti odredbu iz nacrta zakona o vraćanju imovine po kojoj stranci ne mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

"To je opljačkano, a nešto što je opljačkano treba da se vrati po svim moralnim i pravnim zakonima i razlozima. Zato se nadamo da će i svi Nemci jednog dana biti pošteno obeštećeni", kazao je Vajs.

On je apelovao na svoje sunarodnike da iskoriste sve zakonske mogućnosti u Srbiji i da se potom, ako bude potrebno, žale Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je ranije doneo nekoliko presuda u korist Nemaca u Rumuniji.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 11:44
Počelo je drugo poluvreme, izlazi Hašim Tači ulazi Rudolf Vajs a Boki se nije oduvao ni od prvog poluvremena. Selektor naše reprezentacije Đelić tvrdi da će se žaliti selektoru reprezentacije Evrope gopođi Angeli Merkel. Jebeno je samo što je ona iz Istočne Nemačke gde su opljačkanu imovinu komunisti vratili sve do zemlje u saksijama. Ona će mu objasniti da Nemci ne traže kuće i okućnice nego imanja koja su od države za tepsiju ribe kupili neki Matijević, Kostić i ekipa grabežljivih glodara. Za igru u nastavcima neka se pripremi muftija Zukorlić. Hoćete EU, eve vam ga.
Petak 09.09.2011. 11:59
Шта је са споразумом Тито-Брант?Да ли ови наши неписмени у скупштини уопште и знају за то? Против сам да се немцима враћа имовина јер би опет срби који живе у Војводини испаштали.Познато је свима нама колико су зла учинили немци у Србији(Крагујевац и Краљево),а сада би поново српску земљу.
Petak 09.09.2011. 15:12
Da je vlast Srpska pa da Nemacka plati za svaki stog zapaljenog sena, za svaki radni dan sposobnog Srbina proveden u sumi i borbi, za svako kilo odnete rude i svaki metar posecene sume, za svaki kvadrat unistenih kuca, da se Nemackoj i Austriji uzme poslednji dinar za sve sto su uradili, pobijene i nestale ne mogu platiti nicim na svetu. Sad jos treba da im jos mi vratimo zemlju. Canka ce kleti kosti i krv izginulih u ratovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online