Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.09.2011.
16:42
D. Dekić - Vesti A

Od socijalista će zavisiti i iduća vlada

Ključ za formiranje buduće vlasti ponovo bi mogli da budu socijalisti i koalicioni partneri s kojima su nastupili na izborima 2008, pokazalo je nedavno opsežno ispitivanje agencije za istraživanje javnog mnjenja Partner, rađeno u Beogradu na uzorku od 2.500 ispitanika.

Direktor Partnera, Miroslav Šutić, objašnjava za "Vesti" da se situacija između dva izlaska na birališta nije mnogo promenila i da nijedna partija ne može sama da oformi vlast, pa je i ponovo krucijalno pitanje ko će uspeti da okupi nadpolovičnu većinu za formiranje vlasti.

I posle izbora zajedno? : Cvetković, Tadić i Dačić

- Problem je isti kao pre. SNS koji i dalje ima "puzajući" skok rejtinga i trenutno za šest do sedam odsto beži DS-u, je najbliži vlasti, ali su im potrebni SPS i PUPS ili DSS. Plan im verovatno nisu socijalisti, jer nisu postigli dogovor 2008, pa je verovatnije da će se okrenuti DSS-u. DS takođe ne može da se osloni samo na LDP, već je i njima potreban SPS - kaže Šutić, dodajući da je situacija u Srbiji slična kao i u prestonici.
 

Prostor DS za nove glasove, kako kaže, postoji ali mali, dok ga SNS ima više, jer idu na socijalnu dimenziju gde je broj gubitnika traznicije narastao na skoro 50 odsto biračkog tela, a to su birači koji ne razmišljaju politički levo i desno, već ko će im obezbediti da prežive.
 

Mogućnost da vlast formiraju DS i SNS i pored svih različitosti, prema rečima ovog iskusnog istraživača, birači ne vide.


- Oni to ne razmatraju kao opciju, a i takav savez se ne vidi kao nešto prirodno. Te dve partije bi dostigle 80 odsto biračkog tela u republici, jer procenat demokratama popravljaju glasači u Vojvodini - ukazao je Šutić.

 

Dinkić izvisio?

 

Cenzus od pet odsto će prema ovom istraživanju, osim DS i SNS, preći SPS sa penzionerskom partijom, radikali, DSS i LDP, kao i manjinske partije koje imaju prirodan prag.
- URS Mlađana Dinkića kako stvari stoje, nastupa samostalno i daleko su od cenzusa, ali kako Dinkić na kraju uvek iznađe rešenje, nije isključeno da se to desi i na narednim izborima - ukazao je on.


Armija nezadovoljnih birača

 

- Iako je na ranijim izborima bilo bojazni od velikog broja apstinenata, na predstojećim toga neće biti. Čak će biti suprotno, jer će armija nezadovoljnika ekonomskom situacijom i svojim položajem glasati, a neizlazak na izbore je svojstven srednjoj klasi koja u Srbiji postoji samo u tragovima- kaže Šutić.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 19:48
Ne računaju da će PUPS izaći samostalno na izbore ili u otvorenoj koalicijom sa DS. Tadić je kvaran kao kvaran zub, njemu Dačić sada samo smeta, odradio je svoje i zbogom. Uzeće lepo onih 1,5 miliona penzionerskih glasova na neku žvaku sa povećanjem penzija i gotovo. Da vidimo onda druga Ivicu kako će onda da osvaja biračka srca pričom "naši generali su heroji i ne smeju se slati u Hag" i onom već čuvenom " Kosmet ćemo braniti i oružjem".
Četvrtak 08.09.2011. 21:26
NEMOZEMO GOVANA DA SE RESIMO SAMO ROTIRAJU UZAS !
Četvrtak 08.09.2011. 21:45
tesko nama ,gorih lopova od sps nema
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online