Četvrtak 08.09.2011.
16:42
D. Dekić - Vesti

Od socijalista će zavisiti i iduća vlada

Direktor Partnera, Miroslav Šutić, objašnjava za "Vesti" da se situacija između dva izlaska na birališta nije mnogo promenila i da nijedna partija ne može sama da oformi vlast, pa je i ponovo krucijalno pitanje ko će uspeti da okupi nadpolovičnu većinu za formiranje vlasti.

I posle izbora zajedno? : Cvetković, Tadić i Dačić

- Problem je isti kao pre. SNS koji i dalje ima "puzajući" skok rejtinga i trenutno za šest do sedam odsto beži DS-u, je najbliži vlasti, ali su im potrebni SPS i PUPS ili DSS. Plan im verovatno nisu socijalisti, jer nisu postigli dogovor 2008, pa je verovatnije da će se okrenuti DSS-u. DS takođe ne može da se osloni samo na LDP, već je i njima potreban SPS - kaže Šutić, dodajući da je situacija u Srbiji slična kao i u prestonici.
 

Prostor DS za nove glasove, kako kaže, postoji ali mali, dok ga SNS ima više, jer idu na socijalnu dimenziju gde je broj gubitnika traznicije narastao na skoro 50 odsto biračkog tela, a to su birači koji ne razmišljaju politički levo i desno, već ko će im obezbediti da prežive.
 

Mogućnost da vlast formiraju DS i SNS i pored svih različitosti, prema rečima ovog iskusnog istraživača, birači ne vide.


- Oni to ne razmatraju kao opciju, a i takav savez se ne vidi kao nešto prirodno. Te dve partije bi dostigle 80 odsto biračkog tela u republici, jer procenat demokratama popravljaju glasači u Vojvodini - ukazao je Šutić.

 

Dinkić izvisio?

 

Cenzus od pet odsto će prema ovom istraživanju, osim DS i SNS, preći SPS sa penzionerskom partijom, radikali, DSS i LDP, kao i manjinske partije koje imaju prirodan prag.
- URS Mlađana Dinkića kako stvari stoje, nastupa samostalno i daleko su od cenzusa, ali kako Dinkić na kraju uvek iznađe rešenje, nije isključeno da se to desi i na narednim izborima - ukazao je on.


Armija nezadovoljnih birača

 

- Iako je na ranijim izborima bilo bojazni od velikog broja apstinenata, na predstojećim toga neće biti. Čak će biti suprotno, jer će armija nezadovoljnika ekonomskom situacijom i svojim položajem glasati, a neizlazak na izbore je svojstven srednjoj klasi koja u Srbiji postoji samo u tragovima- kaže Šutić.

 

2020 © - Vesti online