Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 05.09.2011.
09:12
Blic A

Tito i Draža spavali jedan do drugog?

Jovanka Broz je otpravniku poslova američke ambasade u Beogradu 2009. godine rekla da je tokom Drugog svetskog rata organizovala dva sastanka između Tita i Draže Mihailovića, od koji je jedan bio u njenom selu kod Knina, navodi se u američkim diplomatskim depešama koje je objavio sajt "Vikiliks" a prenosi "Blic". "Oni su pričali i spavali jedan pored drugog na prostirkama od slame“, rekla je Jovanka prema navodima beogradskog lista.

Jovanka Broz

Sledećeg jutra, ipak, Titov ceo krug saradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili.

Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Draža Mihailović i četnici želeli da iskoriste pregovore da uklone Tita i da posle toga više nije bilo pregovora, prenosi "Blic" navode "Vikiliksa".

Udovica jugoslovenskog maršala je u sat i po vremena dugom razgovoru sa američkim diplomatom kritikovala Ruse i istakla da ih Tito nikada nije voleo, te da Slovenci nikada nisu bili posvećeni jugoslovenskoj ideji.

Takođe je kritikovala i one koji su zaslužni za njen kućni pritvor pre 32 godine i time negirali da je ona Titov naslednik, navodi "Blic".

Sastanak u američkoj ambasadi organizovan je na ideju ministra Rasima Ljajića, jedinog čoveka koji je, po mišljenju Jovanke Broz, sposoban da vodi Srbiju.

To je bio prvi sastanak Titove udovice sa jednim stranim diplomatom još od 1977. godine, kada je stavljena u kućni pritvor, podseća beogradski list.

Jovanka je posle decenija izolacije ponovo došla u žižu javnosti, kada je ponovo dobila ličnu kartu i pasoš, prvi put posle 1977. godine. Titova udovica je istakla tokom razgovora da je zaveru da bude u pritvoru 1977. skovao slovenački komunista Stane Dolanc, član Predsedništva. Dolanc i tadašnji general Nikola Ljubičić plašili su se da bi ona mogla da iskoristi Titov uspeh za svoje pozicioniranje.

Ona je dodala i da je tada bio trend da žene uspevaju zahvaljujući muževima i da je njena popularnost zbog Tita bila logična, ali da ona sama nikada nije manevrisala na taj način.

Tito je, kako kaže, tada bio suviše slab da bi sam preokrenuo stvar, i dodaje da je sa njim tokom njegovog boravka u Ljubljani na lečenju razgovarala samo tokom prve godine pritvora, piše "Blic".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 09:44
Схватили четници да је Тито усташа.
Ponedeljak 05.09.2011. 09:57
Sad ce da ispadne da su bili topla braca !
Ponedeljak 05.09.2011. 10:43
Krajina je pala 1941. kada su ti Srbi umesto uz Kraja i za Otadzbinu prisli srpskom neprijatelju Titu. To sto se desilo 1995. je samo posledica toga cina od tada. Ova Jovanka je tada izdala Otadzbinu, pogazila veru i pljunula na Boga i terba neko da joj veruje.Mnogo je tih iz tog kraja tzv. general cobanina. Ima skole koliko za cobanina ,a Tito mu da cin generala i on samo strelja po Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online