Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 01.09.2011.
17:56 >> 20:03h
Beta A

Josipović, Vujanović i Ivanov u redu kod Tadića

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, završili su sastanak u Predsedništvu Srbije u Beogradu. Očekuje se da posle jednočasovnog sastanka dvojica predsednika daju sopštenje za javnost.

Tadić i Josipović u Predsedništvu Srbije

Predsednik Tadić je odmah posle završetka razgovora sa hrvatskim predsednikom, počeo sastanak sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, a posle toga se sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

"Loše izjave ne kvare dobre odnose"

 

Tadić i Josipović su ponovili su međusobnu podršku za priključenje Evropskoj uniji i naglasili da se otvorena pitanja neće rešavati kroz uslovljavanje tih integracija. 

 

Dvojica predsednika su istakli da su odnosi između Srbije i Hrvatske previše važni, i za dve države i narode, i za region, da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje, navodi se u saopštenju Tadićevog kabineta. Tadić je dodao da je sa predsednikom Josipovićem učinio veliki napor da se odnosi dve države podignu na najviši nivo i da se tako mora i nastaviti.

 

Predsednici su naglasili da će podstaći svoje vlade da ubrzano rešavaju sva otvorena pitanja - izbeglih, nestalih, granica, sukcesije i prava manjina. Istakli su i da je neophodno održavanje međunarodne donatorske konferencije za izbeglice, kao i rešavanja imovinsko-pravnih problema izbeglih lica. Kao "prioritetno humanitarno pitanje" odredili su problem nestalih. 

"Poštovati prava Srba u Makedoniji"

Đorđe ivanov i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas tokom razgovora sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u svim oblastima, navodi se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

"Predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje državnih organa Srbije sa Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine", piše u saopštenju.

Predsednik Tadić je istakao da očekuje da se omogući puno ostvarivanje prava na upotrebu srpskog jezika u Makedoniji, poštovanje prava na informisanje na maternjem jeziku Srba, kao i veće angažovanje makedonskih vlasti na obezbeđivanju uslova da se srpski spomenici u Makedoniji čuvaju, štite i obnove, dodaje se u saopštenju.

"Srpski i crnogorski jezik moraju biti ravnopravni"

Filip Vujanović i Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose sa Crnom Gorom i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji.

"Predsednik Tadić je u razgovoru istakao da prava Srba u Crnoj Gori ne smeju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore", navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Dodaje se da je Tadić rekao i da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva reši u što kraćem roku.

Josipović je u Beograd došao posle posete Sremu gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti i udruženja Hrvata.

Josipović, Vujanović i Ivanov sutra će učestvovati na samitu šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

Učešće na samitu su, pored Josipovića, Vujanovića i Ivanova, potvrdili i predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Očekuje se i dolazak glavne direktorke Uneska Irine Bokove, evropske poverenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrule Vasiliju i glavne direktorke za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni-Dragoni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 18:24
red-aljka ?
Četvrtak 01.09.2011. 18:07
U jakih li zemalja.sve same supersile.o cemu li su pricali da mi je znati..sigurno o ribolovu hrani gej paradama...
Četvrtak 01.09.2011. 22:13
Поднаслов: Српски и црногорски језик морају бити равноправни. Може ли неко да замисли школу у Лондону у којој се учи на америчком или школу у Вашингтону у којој се учи на аусталијском језику? На ком језику се дошаптавају ови испод поднаслова док се цере срећни и цмаћу? Јосиповићу и Тадићу недостаје преводилац на слици. Ваљда зато што мудро ћуте? ЛАКРДИЈАШИ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online