Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 01.09.2011.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Tadić još sanja podelu Kosmeta

Srbija nema plan za Kosovo i poslednja karta na koju je Beograd ozbiljno zaigrao bio je zahtev Međunarodnom sudu pravde da se izjasni o usklađenosti deklaracije o nezavisnosti Kosova s međunarodnim pravom. Kako otkrivaju depeše iz američke ambasade u Beogradu iz januara ove godine, kad su međunarodne sudije procenile da odluka parlamenta u Prištini nije u suprotnosti međunarodnim pravom, ceo koncept politike srpske vlasti se srušio.

Boris Tadić

"Boris Tadić je voljan da posluša savete EU i tiho prihvati ishod kako bi Srbija mogla da napreduje dalje prema EU, ali on nema plan kako to da izvede.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, vođen ličnim interesom i samopromocijom planira diplomatsku ofanzivu oko Kosova.

Kako nema alternative sa Tadićeve strane, očekujemo da Jeremićev plan sukobljavanja dominira" napisao je američki diplomata centrali u Vašingtonu.


Procena američkih diplomata je da se Srbija našla u šoku jer joj ni na kraj pameti nije bilo da će sud Ujedinjenih nacija presuditi u korist kosovskih Albanaca, te da je Beograd očajnički želeo da isprovocira nove statusne pregovore na osnovu povoljne presude UN. Ali, desilo se upravo suprotno.


"Tadić nema koordinisanu strategiju koju bi primenio. Njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Miki Rakić rekao je 10. decembra Čardžu Brašu da vlada još nema plan šta da čini posle presude MSP i da počinje da razmatra alternative. U odvojenim sastancima 28. i 29. decembra ministar odbrane Šutanovac i neformalni predsednikov savetnik Srđan Šaper bili su veoma zbunjeni kad ih je Braš upitao za srpsku strategiju posle presude MSP i nijedan od njih nije želeo da nagađa o čemu razmišlja Tadić" piše u depeši.


Međutim, ono što Amerikanci nisu saznali direktno od srpskih donosioca odluka, saznali su od evropskih partnera koji su im dojavili kako su Tadić i njegov spoljnopolitički savetnik Jovan Ratković rekli Kuperu (Robet Kuper, posrednik EU u pregovorima Prištine i Beograda) da analiziraju četiri scenarija, ali da nema čvrstih zaključaka.

Posebno je Tadić naglasio scenario "dve Nemačke" ili "Kina-Tajvan" uzimajući u obzir specijalni status Kosova i da je Beograd posle presude suda UN više spreman na pregovore s Prištinom".


Zaključak američkog diplomate je: Njima je podela Kosova još uvek u glavi.

 

Merkelova brutalna po scenariju

 

Iz depeša je jasno naznačeno da predsedniku Tadiću i srpskom rukovodstvu ambasadori Kvinte treba jasno da stave na znanje da nema pomaka u evrointegracijama dok Srbija ne napravi ustupke oko Kosova.


Ukoliko to ne bude shvaćeno, Amerikanci kažu da će u tom slučaju Tadiću neko od šefova najvećih zemalja u EU to otvoreno reći.


A upravo je to učinila kancelarka Nemačke Angela Merkel prilikom posete Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 12:13
Која промашена политика.Ухапсили србе,изручили их,извињавали се онима који су нам два пута начинили геноцид,уништили српску економију,народ бацили у беду и све то као да није довољно него желе и да тргују са Косметом као да је то само њихова земља.Укратко речено ИЗДАЈНИЦИ!
Četvrtak 01.09.2011. 12:24
njegovi snovi su srbiju u crno zavili. nego, jel ga jos budi mucava pevacica sumnjivog morala. jedno vreme se hvalio severinom, jel tako bese...
Četvrtak 01.09.2011. 12:35
Kada biramo predsednika, ne biramo ko ce da nas prosvetli, vec ko ce da nas manje ojadi, takva je politika, i kandidati... Mi uvek vece zlo odaberemo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online