Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.08.2011.
21:12
Beta A

Hodžaj: Neprihvatljiva podela, nema povratka na staro

Šef diplomatije samoproklamovane države Kosovo Enver Hodžaj izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN, da za Prištinu nisu prihvatljivi status kvo, zamrznuti sukob i podela Kosova i poručio da nema povratka na situaciju pre 25. jula, kada su, kako je naveo, kosovske vlasti preduzele legitimnu akciju na severu.

Enver Hodžaj: Srbija da se suoči sa realnošću
 

Hodžaj je, na sednici Saveta bezbednosti UN, sedeo pored vršioca dužnosti šefa UNMIK-a Farida Zarifa, a ispred njega je bila samo tabla s njegovim imenom.

Kosovski ministar je naveo da su događaji u julu na severu Kosova bili "najveći izazov na Balkanu poslednjih godina" i rekao da su tada "srpski ektremisti pucali na kosovske policajce i policajce Euleksa", optuživši Beograd da finansira te ekstremiste.

Hodžaj je takođe optužio Srbiju da iznosi predloge o podeli Kosova i ocenio da su takvi predlozi veoma opasni jer otvaraju mogućnost podele u svim zemljama bivse Jugoslavije.

"Srbija posle 12 godina mora da rasformira paralelne strukture i da se suoči sa realnošću nove nezavisne zemlje", naveo je kosovski ministar.

Di Karlo: Kosovo ima pravo da sprovodi zakone i na severu

 

Zamenica američkog ambasadora u UN Rozmari Di Karlo ocenila je da Kosovo kao nezavisna država ima pravo da sprovodi vladavinu prava na celoj svojoj teritoriji.

 

Di Karlo je u raspravi na Savetu bezbednosti UN pozvala obe strane da mirno reše probleme i dodala da je neprihvatljivo angažovanje MUP-a Srbije na severu Kosova, jer to predstavlja nepoštovanje Rezolucije 1244.

 

Ona je ocenila da dijalog Beograda i Prištine ide dobrim putem i pozvala obe strane da nastave pregovore u septembru kako bi se poboljšao život građana na Kosovu.

 

"Dijalog nije o statusu, jer je Kosovo nezavisna država, i suprotne tvrdnje potkopavaju stabilnost u regionu i aspiracije i Srbije i Kosova da uđu u EU", poručila je Di Karlo.

 

"Naš strateški interes je da Kosovo postane član EU i UN, to je vizija našeg naroda i misija naše vlade," rekao je Hodžaj u obraćanju predstavnicima zemalja članica SB, posle govora ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Po mišljenju Hodžaja, jedan od najvećih problema na Kosovu u ovom trenutku je "činjenica da Srbija sprečava integraciju kosovskih Srba na severu", koji je postao "raj za švercere i kriminalce".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Hodžaj je rekao su teme ranijih rundi bili sloboda kretanja i trgovinski odnosi, da je Beograd prihvatio diplome, lične karte i registarske tablice, ali da je "srpska delegacija u julu odbila da učestvuje u razgovorima".

Hodžaj je, takođe, pozvao Srbiju da prihvati kosovske carinske pečate i rekao da UN i EU smatraju te pečate statusno neutralnim.

U osvrtu istragu navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, Hodžaj je istakao da će kosovska vlada u potpunosti sarađivati sa Euleksom kao "nezavisnim arbitrom pravde".

Zarif: Retorika Beograda i Prištine ne doprinosi smirenju

Vršilac dužnosti šefa misije Unmika Farid Zarif ocenio je da su Beograd i Priština tokom poslednjih incidenata na severu Kosova često "slali poruke dominacije i podela" što je retorika koja, kako je ocenio, pojačava nepoverenje između većinskog stanovništva i Srba.

Predstavljajući izveštaj o stanju na Kosovu od 16. aprila do 15. jula, Zarif je naveo da se kriza na severu Kosova dogodila posle perioda koji je obuhvaćen izveštajem.

Zarif je podsetio da su kosovske vlasti 25. jula "bez ikakvog upozorenja i najave" pokušale da preuzmu kontrolu na administrativnoj liniji raspoređujući pripadnike specijalne jedinice ROSU na dva carinska prelaza.

Šef Unmika je podsetio da je u incidentima koji su usledili poginuo jedan pripadnik kosovske policije i naglasio da su to bili najozbiljniji incidenti na Kosovu od 2008. godine.

"To nas je podsetilo da su pitanja koja su uzrok tih incidenata i dalje nerešena", rekao je Zarif i ocenio da je prava sreća da se neredi sa severa Kosova nisu preneli i na ostali deo kosovske teritorije.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 21:31
Тачно, нема на старо, КиМ без Шиптара, то је ново.
Utorak 30.08.2011. 21:38
Realnost nam govori da svaki lopov tvrdi da je ukradena stvar njegova ali cinjenice govore drugacije....
Utorak 30.08.2011. 22:15
Ako budu Srbi pametni, uskoro ce Albanci za podelu da mole.Dok god imamo kmeze na vlasti, lako im se busati u prsa, ali i to ce da prodje.Niti Kosovo ne ide u evrointegracije, jer ga tamo ne zele, pa sto onda Srbija izvodi.Taktika da cemo da dobijemo nesta EU kandidaturom je slaba. Albanci to znaju i zato se tako ponasaju.Postoji nesta drugo, mnogo mocnije od cega ce da im udari Coca-Cola u glavu, kao i mentorima pred ekonomskim kolapsom, da brzo razmisljaju i da potvrdno kimaju glavama.Kratko receno, imamo mi jos mnogo vremena za razgovor, pre bitke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online