Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 28.08.2011.
17:45
Vestionline A

Poražavajući stepen korupcije u zdravstvu

Svaki drugi ispitani u Srbiji imao je iskustva sa korupcijom u zdravstvenim ustanavama, četvrtini je novac tražen direktno a polovini indirektno, poražavajući su rezultati istraživanja o korupciji u zdravstvu koje je uradilo udruženje građana "Roditelj".

Korupcija nije samo kada Vam neko traži novac

Skoro polovina ispitanika je iz državnih klinika upućivana na privatne klinike kako bi tamo obavili procedure ili preglede koji su inače pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

Na dodatno plaćanje usluga najveći broj ispitanika se odlučuje zbog straha od lošeg tretmana lekara i medicinskog osoblja ili skraćenja vremena čekanja na određenu intervenciju, pokazuju rezultati tog istraživanja.

Oko 40 odsto ispitanika nije svesno da "čašćavanje" medicinskog osoblja predstavlja vid korupcije, a više od polovine ispitanika nije upoznato sa svojim pravima kao pacijenata i obavezama lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 421 ispitanika, od kojih su 87 odsto direktne korisnice zdravstvenih usluga institucija koje se bave reproduktivnim zdravljem žena, a 13 odsto ispitanika čine članovi porodica ili prijatelji korisnica usluga.

Cilj istraživanja je da se ustanove preliminarni podaci o učestalosti korupcije i stepenu postojanja "prikrivenih oblika korupcije" koji ne podrazumevaju samo otvoreno traženje i davanje novca, ali i da se stekne uvid u načine na koje se korupcija odvija u okviru zdravstvenih ustanova koje se bave reproduktivnim zdravljem žena u Srbiji.

Odgovori na pitanja sadržana u onlajn anketi izražavaju stavove korisnika zdravstvenih ustanova o korupciji, ali i pružaju uvid u reakcije korisnika u situacijama kada se suoče sa korupcijom, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2011. 18:32
1 dinar = 1 dan zatvora.Pa neka uzimaju.Ali samo je žalosno što i onaj što treba da uhapsi i sproivede ove lopine(ima i poštenih,ali u velikoj manjini) isto uzima tako da tu nema napretka dok se ne počnu hapsiti prvo ovi sa vrha pa onda ovi dole kokošari.
Nedelja 28.08.2011. 19:17
čigledno nismo prošli mišljenje Evropske Komisije o usklađenosti sa Evropskim Normama. Teško kosovskim Srbima, sada ćemo da tamburamo i srbujemo da sve zvoni.. Žuta govna izdajnička ne trebaju ni u federaciji sa Albanijom. Ali, polako uz Otomansku imperiju mic, po mic, život ne može da čeka..
Nedelja 28.08.2011. 22:40
Стварно је критично, ал наш највећи проблем је што је корупција на свим нивоима а не само у здравству... Потребне су нам корените промене!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online