Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 28.08.2011.
16:09
Blic, Beta A

"Crvene linije nam se stežu oko vrata"

"Crvene linije" kosovske državne politike zatežu se oko grla Srbije, izjavio je predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, i ocenio da “Crvene linije nacionalnog autizma poriču stvarnost, državi Srbiji donose jedino štetu, a da borba za "zelene linije", za moguće na Kosovu, garantuje pobedu.

Drašković oredlaže, kako kaže, razumniji put "zelenih linija"

Drašković piše za “Blic“ da je prva i temeljna “crvena linija” “očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ Srbije na Kosovu.

Čuva se ono što se ima, a svi znamo da Srbija nema nikakvu, a kamoli suverenu, vlast nad “južnom pokrajinom“ i da na spoljnim kosovskim granicama sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom nema ni srpskih graničara, ni carinika, niti ikakvih simbola naše države, istakao je Drašković.

Prema njegovim rečima, svi vidimo da je car go, ali “crvena linija“ nalaže da čuvamo njegovo nepostojeće odelo i da se odreknemo EU, koje ima, bude li od nas zatraženo da se odreknemo kosovskog carevog odela, kojeg nema.


Druga “crvena linija“ je, naveo je Drašković, plaćanje nepostojećeg suvereniteta nad “južnom pokrajinom“.

Već 11 godina odbornici, predsednici i činovnici skoro svih kosovskih opština južno od Ibra, policijske stanice, matični uredi, opštinski katastri, fakulteti, muzeji, pozorišta... preseljeni su u Srbiju, podseća Drašković i konstatuje da svake godine plaćanje takvog suvereniteta košta Srbiju po nekoliko stotina miliona evra.

Košta nas, naveo je, i više, jer južno od Ibra danas nema opštine sa srpskom većinom bez dve lokalne samouprave, jedne izabrane na kosovskim i druge izabrane na izborima koje raspisuje Skupština Srbije.

Treća “crvena linija“, istakao je Drašković, nalaže da Srbija, ni po koju cenu, ne sme pristati da na carinskom pečatu Kosova piše da je to carinski pečat Kosova. Koji je učinak? Za Srbiju izgubljeno kosovsko tržište i godišnji gubitak od 400 miliona evra.

Prihvatamo carinu na Merdaru i Jarinju, ali ne prihvatamo da su to carinski prelazi između države Srbije i njenog suseda kome je ime Kosovo, kaže Drašković i pita otkuda, onda, granične i carinske rampe između Srbije i njene “južne pokrajine“, zašto tih rampi nema između Srbije i Vojvodine?


On smatra da nema odgovora na ova pitanja i da ih ne ne može ni biti sve dok smo taoci “crvenih linija“ očuvanja suvereniteta kojeg nema i dok se naš narod hrani “patriotizmom“ koji ne zna ono što zna i ne vidi ono što vidi.

Četvrta “crvena linija“ štiti suverenitet Srbije nad kosovskim katastarskim knjigama, peta nad rodnim listovima, šesta nad putnim ispravama, napisao je Drašković.

“Crvene linije“ nacionalnog autizma poriču stvarnost, državi Srbiji donose jedino štetu i prete nam povratkom tragičnoj politici sukoba sa susedima i moćnim zemljama Evrope i sveta, ocenio je on.

“Razumni put zelenih linija“

Prema mišljenju Draškovića postoji "razumni put", put “zelenih linija“ koje su borba za moguće i garantuju pobedu.

Ahtisarijev plan dobar za Srbe?

U svim kosovskim opštinama sa srpskom većinom, od Štrpca do opština na severu, prema Ahtisarijevom planu koji je Priština prihvatila, lokalna vlast može biti, smatra Drašković, samo srpska, policija srpska, prvostepeni sudovi srpski, a nesporna je i njihova ekonomska i kulturna povezanost sa Srbijom.

Drašković tvrdi da uz malo diplomatskog napora od EU možemo dobiti tvrde garancije i statusne vezanosti svakog kosovskog Srbina za državu Srbiju, da budu njeni državljani i učestvuju i na izborima za Skupštinu i predsednika Srbije.

Možemo, naveo je, da Srbima naselimo i oko 40 zaštićenih zona oko naših manastira i crkava, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni su sa albanskim jezikom i pismom...

Iz Brisela i Vašingtona stižu ponude da dobijemo i više od Ahtisarijevog plana, da dobijemo punu zaštitu i vezanost za Srbiju onog što zovemo našim kosovskim Jerusalimom: srpskog naroda i njegovog religijskog i istorijskog nasleđa, napisao je Drašković u “Blicu“.

Sve što nam Evropa predlaže u našem je interesu, a Srbija odlučuje u korist svoje štete, zaključio je Drašković.

“Ne smemo biti taoci radikala i švercera“


Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da Srbija ne može "doveka" biti talac političkih radikala iz Kosovske Mitrovice i švercera sa obe strane granice.


 

Vreme za buđenje: Žarko Korać

Srbija treba da podstakne Srbe sa severa Kosova da započnu politički dijalog sa Prištinom i da zahteva dosledno poštovanje Ahtisarijevog plana, koji je predviđao specifičnu autonomiju za sever Kosova, napisao je Korać u autorskom tekstu za novosadski “Dnevnik“.


Prema njegovim rečima, Srbija mora poći od "gorke istine" da su vodeće zemlje EU priznale nezavisnost Kosova, kao i od istine da Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu i da se to više neće promeniti.


"Srbija ima legitimno pravo i obavezu da se brine za građanska i ljudska prava Srba na Kosovu i za njihovu dobrobit", naveo je Korać, ali i upozorio da Srbija više ne može ignorisati činjenicu da je zamrznuto stanje na severu Kosova stvar prošlosti.


"Ignorisanje te činjenice Srbiju vodi na slepi kolosek evropskog puta razvoja", ocenio je Korać i dodao da Srbija mora formulisati jednu novu politiku prema Kosovu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2011. 16:18
Рејтинг странке одраз је онога шта народ мисли о њима.надам се да ће и остале штеточинске странке проћи као СПО.
Nedelja 28.08.2011. 16:17
Čudi me da nije pomenuo Slobu.
Nedelja 28.08.2011. 16:39
Časno je bilo boriti se protiv NATO 1999 i slava svim poginulim, i našim kolegama iz oklopnih jedinica kojih srećom nema mnogo. Sramota je da Srbija nije izvela ovoga Draškovića glodara montanjara pred sud zbog raspirivanja međunacionalne mržnje formiranjem Dobrovoljačke garde 1991 kada je procenio da će da profitira. Na sahrani Komandanta Garde - Božovića - Giške njegova majka je rekla - govno mu izeli . Dovoljno je za komunističkog aktivistu i sekretara druga Mike Špiljka kojeg sa 3 metra razdaljine u Budvi nije ubio "atentator" iz JSO. Evo neka stane na 10 metara i da bira koje oko da mu izbijemo iz CZ 88, 9mm Luger. Gnjida izdajnička kao i Dana Član UO NIS. Smradovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online