Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 28.08.2011.
13:51
Press A

Američka ambasada u Beogradu o Kosovu, crkvi, fubdalu...

Sajt Vikiliks je ovih dana objavio 850 poverljivih dokumenata koje je američka ambasada u Beogradu slala centrali u Vašingtonu od 2003. do 2010. godine. U većini izveštaja koji su slali ambasadori SAD, zaključno sa depešama koje potpisuje Meri Vorlik, govori se o susretima sa srpskim političarima i aktivistima NVO, zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve, dok je glavna tema izveštaja ubeđivanje srpskih političara da je nezavisnost Kosova realnost sa kojom moraju da se suoče pre ili kasnije.

Majkl Polt

U jednom izveštaju iz 2006. godine, tadašnji američki ambasador u Beogradu Majkl Polt govori o ručku sa "značajnim kreatorima javnog mnjenja" koji je upriličen u francuskoj ambasadi.

U razgovoru su pored američkog i francuskog ambasadora učestvovali i Džulijan Harston, tadašnji direktor Kancelarije UN u Beogradu, Tijeri Navre, vojni ataše, Didje Larok, politički komesar francuske ambasade i Demijan Smit iz američke ambasade.

Na srpskoj strani stola sedeli su vladika Irinej Dobrijević, Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju, Ljiljana Smajlović, tadašnja glavna urednica "Politike", Mihalj Ramač, bivši glavni urednik "Danasa", Duška Anastasijević, novinarka "Vremena" i Oliver Ivanović, sadašnji državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Razlog sastanka bila je namera da se političari i tvorci javnog mnenja ubede kako je potrebno pripremiti srpsku javnost za neminovnost nezavisnosti Kosova i to u tri tačke:

objasniti naciji da Kontakt grupa potpuno podržava status nezavisnog Kosova, da Vlada Srbije mora bolje da pripremi Srbe za tu neminovnost i da će Kontakt grupa, zajedno sa UN, učiniti sve da pomogne u smirivanju situacije oko Kosova, sa namerom da Srbija postane stabilna, snažna i prosperitetna zemlja. Amerikanci nisu uvek bili zadovoljni ishodom razgovora sa svojim srpskim sagovornicima.

"Irinej bolja opcija od Pavla"

 

Patrijarh Pavle

Patrijarh Irinej je više puta svraćao u američku ambasadu, a Amerikanci smatraju da je on bolja opcija od pokojnog patrijarha Pavla - iznosi se ocena da je smrt voljenog patrijarha na neki način "pritajeni blagoslov za SPC" koja ima šanse da krene u modernijem pravcu - i da je u jednom razgovoru patrijarh Pavle citirao Svetog Savu, rekavši da je Srbija "istok zapadu i zapad istoku".


- Novi patrijarh mogao bi da revitalizuje crkvu - navodi se u ovoj depeši.

 

Susret sa Amfilohijem bio je zabavan za američke zvaničnike, jer je ovaj mitropolit u jednom trenutku rekao da je "Kosovo naš Vašington", kako ne bi pomenuo Jerusalim, što je izazvalo smeh u sali. A patrijarh Irinej je dodao da je Srbija bez Kosova kao telo bez glave.

U vreme predizborne trke, čitav niz srpskih političara posećivao je američku ambasadu. Miloš Aligrudić iz DSS rekao je jednom američkom diplomati da DSS ne može da uđe u koaliciju sa Demokratskom strankom, dok bi saradnja sa Srpskom radikalnom strankom mogla da postoji, uz određene uslove.

Vojislav Koštunica

U izveštaju navode da je pre toga održan susret sa Koštunicom, koji je pričao savim suprotno.
 

Dušan Petrović iz DS rekao je predstavnicima ambasade da će Tadić sigurno privući masu birača i da je potrebna i snažna medijska kampanja koja će ga podržati.

Ivana Dulić-Marković je rekla zvaničniku američke ambasade da je G17 u prilično nepovoljnom položaju i da im je potrebna predizborna koalicija sa DS.

- Dulićeva se sa gorčinom u glasu požalila da DS zauzvrat ne nudi ništa - piše u izveštaju američke ambasade.

Za američku ambasadu Ivica Dačić je pragmatičan političar koji ima ozbiljne političke ambicije i u budućnosti i verovatno najintrigantnija politička figura u Srbiji, a Sulejman Ugljanin je fascinantni nusprodukt Miloševićeve vladavine, piše u izveštaju američkog ambasadora iz 2006. godine.

Maja Gojković: Slikala bih se za "Plejboj"

 

Maja Gojković

Američki izveštaji beleže i zanimljive susrete sa Majom Gojković i Nenadom Čankom. Gojkovićeva se američkim zvaničnicima dojmila kao veoma samouverena žena, koja veruje da će jednog dana biti predsednica Srbije.

 

U jednom trenutku se našalila, rekavši da bi se slikala za "Plejboj", ali da to ne bi bilo politički zanimljivo, pa je brzo objasnila da to ne znači da je imala ponudu od tog časopisa.

 

Nenad Čanak je za Maju Gojković rekao da je "gradska devojka" i podsetio američke zvaničnike da je bila vrlo bliska sa radikalima. Čanak je na sastanku sa američkim zvaničnicima rekao da je Boris Tadić dobar čovek, ali da mu nedostaje makijavelizma i da se okružio dobrim savetnicima.

 

- Za Srbiju je politika, a ne seks zabava za sirotinju - objasnio je Čanak Amerikancima.

Godine 2007. u ambasadi je održan i susret sa predstavnicima svih važnijih nevladinih organizacija u Srbiji. Ambasada je podstakla čelne ljude NVO sektora da rade udruženo sa Vladom na planu ljudskih prava, a oni su se požalili da i dalje u javnosti postoji agresivna kampanja protiv njih i da ih i dalje nazivaju izdajnicima.

Noviji izveštaji govore o tome da Srbija polako prestaje da govori o NATO bombardovanju kao o zločinačkom poduhvatu.

Veze sporta i kriminala

 

Govoreći o stanju u srpskom sportu, Amerikanci kažu da Vlada vidi veze između kriminala i sporta, ali da nije učinila dovoljno da se to reši i da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti.

Medvedev sa Tadićem

Posle posete Medvedeva, Amerikanci su procenili da Vlada Srbije šalje pogrešnu poruku - i ocenili je sa "tri minus" - jer će ceo narod tumačiti da partnerstvo sa Rusijom znači suprotstavljanje evroatlantskim integracijama.

Kritike su stizale i na račun neodržavanja gej parade, što je, prema proceni američkih zvaničnika, znak da srpski političari nemaju snage da se izbore sa teškim društvenim pitanjima.

Mornarički trubači u Guči

 

Američka ambasada je, kako piše u jednoj depeši, taktički zbog popravljanja imidža poslala trubače, pripadnike američke mornarice, na festival u Guči.

- Iako smo strahovali da će biti problema u pivom podmazanoj masi, bend je dočekan vrlo ljubazno, posebno od naroda. Rizik se isplatio - zabeležile su američke diplomate.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2011. 14:02
"Patrijarh Irinej je više puta svraćao u američku ambasadu, a Amerikanci smatraju da je on bolja opcija od pokojnog patrijarha Pavla - iznosi se ocena da je smrt voljenog patrijarha na neki način "pritajeni blagoslov za SPC" koja ima šanse da krene u modernijem pravcu" U kom pravcu,da ne mislite pravac vatikan,smradovi americki!
Nedelja 28.08.2011. 14:22
Američka ambasada se u ovoj državi za sve pita, a žutocrvena koalicija je instrument kojom ona sprovodi svoje namere. Čak i patrijarh mora biti neko ko će odgovarati Amerima.
Nedelja 28.08.2011. 14:41
Mogu zamisliti kako nas dozivljavaju ??? Vidim da je u komentarima opstu paznju izazvao Patrijarh Irinej, niko se ne pita sta u ambasadi Amerike radi Canak, Gojkovic, kakvu to oni VAZNU ulogu imaju da bi uopste bili prisutni u USA ambasadi ??? Neki predstavnici SPC su se ljubili sa Klintonom na Kosovu, posjecuju Ameriku i to je normalno, a Patrijarh nema prava da prica sa ambasadorom. Pristaranost nije bas dobra za ZDRAVO razmisljanje !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online