Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 26.08.2011.
12:26 >> 16:36h
Vestionline A

E, Jadranka, pa kako te nije sramota

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da sadašnje vlasti u Beogradu niko ne može da optuži za nacionalizam i tako Srbiji ospori evropske aspiracije, ali da je takve primedbe moguće izneti na račun nekih drugih vlada u regionu, prenose beogradski mediji.

"Ja kao predsednik nikada sebi ne bih dozvolio da pozdravim optužene ili osuđene u Haškom tribunalu, jer oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrata upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti", rekao je Tadić, a prenosi ''Blic''.

Takvo ponašanje nikada sebi ne bih dozvolio: Boris Tadić


On je izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagovala na takvo ponašanje predstavnika vlade Hrvatske, i taj stav je, kako je rekao, izneo i u razgovoru sa kancelarkom Merkel, kojoj je takodje preneo i nezadovoljstvo time što se deset meseci čeka na formiranje komisije koja bi se bavila istragom trgovine organima Srba otetih na Kosovu, sa čime se u vezu dovode i najviši predstavnici vlasti u Prištini.


Na pitanje kako komentariše posetu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor Prištini i izjave date u društvu premijera samoproklamovane republike Kosova Hašima Tačija, predsednik Tadić je rekao da neevropsko ponašanje gospođe Kosor,

Kome je Jadranka prijatelj, neprijatelji mu i ne trebaju

 

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić kritikovao je izjave Jadranke Kosor, rekavši da ''onaj kome je Kosorova prijatelj, neprijatelji mu i ne trebaju''.

veličanje ratnih zločinaca, kao i njena poseta Kosovu, svakako ne mogu biti doprinos unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.


"Partnerstvo Hrvata i Albanaca ne sme da se gradi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda", rekao je predsednik Tadić, i dodao da premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje finansijske koristi Hrvatske.


Sa druge strane, Vlada Srbija se, za razliku od nekih drugih vlada u regionu, prema Tadićevim rečima, dosledno miroljubivom i dobrosusedskom politikom zalaže za debalkanizaciju Balkana i uvažavanje interesa svih naroda.

"Želimo dobro svim narodima, još jednom naglašavam, i albanskom narodu, jer Srbija je grešila prema albanskom narodu u prošlosti, kao što su i albanske institucije na Kosovu grešile prema Srbima", zaključio je Tadić.

Nećemo činiti uslugu onima koji ne žele dobro Srbiji

Tadić je istakao da Srbija ima legitimno i prirodno pravo da postane članica EU i da će Beograd zato nastaviti dijalog sa evropskim institucijama.

"To je naš interes, i ne možemo zbog teškoća sa kojima se suočavamo i koje su velike da odustanemo od tog prava i interesa naših građana" rekao je on.

Predsednik Srbije je kritikovao sve one na domaćoj političkoj sceni koji posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu poručuju da su upozoravali da će EU istupiti sa nemogućim uslovima i koji sada traže odustajanje od evropskog puta.

"Reakcije koje dolaze iz Srbije i koje su imanentne srpskoj politici, gde se ulazi u novi defetizam sa izgovorom tipa 'jesmo li rekli da će EU postavljati nemoguće uslove' - za mene je to nesportski duh. Taj nesportski duh bi svakoga ko se bavi sportom vodio u poraz. To nije pobednički duh. Politika ima i sportsku dimenziju i nikada ne smete da odustanete od svojih ciljeva i interesa i nikada ne smete da se predate", kazao je Tadić.

"Ako bismo se sada predali učinili bismo najveću uslugu onima koji ne žele dobro Srbiji i njenim građanima", kazao je Tadić.

“Više ne idemo u Beograd po savete“

 

Jadranka Kosor

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je, povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji, rekla da su zauvek prošla vemena kada su hrvatski premijeri dolazili u Beograd po savete i dozvole.

 

"Neki političari u Hrvatskoj i u Srbiji ni 20 godina od samostalnosti Hrvatske ne mogu shvatiti da hrvatski narod i hrvatski premijeri više neće dolaziti u Beograd pitati za savet ili dopuštenje. Ta su vremena, na sreću, zauvek završila", rekla je Kosor.

 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da niko ne treba da bude nezadovoljan zbog izjava predsjednice Vlade Jadranke Kosor o Kosovu. "Hrvatska je priznala Kosovo i ponaša se u skladu sa time", rekao je Josipović.

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2011. 12:49
Tadici je izgubio kantakt sa stvarnoscu. Kakvi pregovori,borba za Eu,nastavak dijaloga kad Merkelova nije spremna na nikakav kompromis ,a ni siptari koji imaju podrsku od nje i ostalih. Nije interes Srbije clanstvo u EU,niti su neprijatelji Srbije oni koji su odavno shvatili da nema tamo sta da trazimo,odnosno da nudimo glavu na panju svom dzelatu. Za Srbiju bi bilo dobro da se pregovori prekinu,jer to i nisu pregovori nego naredbe i ucene i okrene se sama sebi, ali bez Tadicija i com. koji su je doveli do samoga dna,i bez ikakvog izlaza.
Petak 26.08.2011. 13:09
Ovo je otprilike kao Čorbina pesma "Ostani đubre do kraja". Tadićev sporstki duh će dovesti do velike pobede i ispunjenja zahteva po rezolucij EU od 19 januara o Kosmetu da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. To će biti velika sportska i politička pobeda snaga koje predvodi Tadići. Ali svi koji mu pomažu kod te veleizdaje treba dobro da razmisle šta rade i šta će biti sa njima kada se veliki pobednik javi sa nekih Briona da se više neće vraćati u ovaj karakazan posle 12 oktobra. Ovo neće dobro da se završi po žutocrvene glodare.
Petak 26.08.2011. 13:01
Тадићу, немој нас више брукати својим малоумним изјавама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online