Petak 26.08.2011.
12:26 >> 16:36h
Vestionline

E, Jadranka, pa kako te nije sramota

"Ja kao predsednik nikada sebi ne bih dozvolio da pozdravim optužene ili osuđene u Haškom tribunalu, jer oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrata upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti", rekao je Tadić, a prenosi ''Blic''.

Takvo ponašanje nikada sebi ne bih dozvolio: Boris Tadić


On je izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagovala na takvo ponašanje predstavnika vlade Hrvatske, i taj stav je, kako je rekao, izneo i u razgovoru sa kancelarkom Merkel, kojoj je takodje preneo i nezadovoljstvo time što se deset meseci čeka na formiranje komisije koja bi se bavila istragom trgovine organima Srba otetih na Kosovu, sa čime se u vezu dovode i najviši predstavnici vlasti u Prištini.


Na pitanje kako komentariše posetu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor Prištini i izjave date u društvu premijera samoproklamovane republike Kosova Hašima Tačija, predsednik Tadić je rekao da neevropsko ponašanje gospođe Kosor,

Kome je Jadranka prijatelj, neprijatelji mu i ne trebaju

 

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić kritikovao je izjave Jadranke Kosor, rekavši da ''onaj kome je Kosorova prijatelj, neprijatelji mu i ne trebaju''.

veličanje ratnih zločinaca, kao i njena poseta Kosovu, svakako ne mogu biti doprinos unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.


"Partnerstvo Hrvata i Albanaca ne sme da se gradi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda", rekao je predsednik Tadić, i dodao da premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje finansijske koristi Hrvatske.


Sa druge strane, Vlada Srbija se, za razliku od nekih drugih vlada u regionu, prema Tadićevim rečima, dosledno miroljubivom i dobrosusedskom politikom zalaže za debalkanizaciju Balkana i uvažavanje interesa svih naroda.

"Želimo dobro svim narodima, još jednom naglašavam, i albanskom narodu, jer Srbija je grešila prema albanskom narodu u prošlosti, kao što su i albanske institucije na Kosovu grešile prema Srbima", zaključio je Tadić.

Nećemo činiti uslugu onima koji ne žele dobro Srbiji

Tadić je istakao da Srbija ima legitimno i prirodno pravo da postane članica EU i da će Beograd zato nastaviti dijalog sa evropskim institucijama.

"To je naš interes, i ne možemo zbog teškoća sa kojima se suočavamo i koje su velike da odustanemo od tog prava i interesa naših građana" rekao je on.

Predsednik Srbije je kritikovao sve one na domaćoj političkoj sceni koji posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu poručuju da su upozoravali da će EU istupiti sa nemogućim uslovima i koji sada traže odustajanje od evropskog puta.

"Reakcije koje dolaze iz Srbije i koje su imanentne srpskoj politici, gde se ulazi u novi defetizam sa izgovorom tipa 'jesmo li rekli da će EU postavljati nemoguće uslove' - za mene je to nesportski duh. Taj nesportski duh bi svakoga ko se bavi sportom vodio u poraz. To nije pobednički duh. Politika ima i sportsku dimenziju i nikada ne smete da odustanete od svojih ciljeva i interesa i nikada ne smete da se predate", kazao je Tadić.

"Ako bismo se sada predali učinili bismo najveću uslugu onima koji ne žele dobro Srbiji i njenim građanima", kazao je Tadić.

“Više ne idemo u Beograd po savete“

 

Jadranka Kosor

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je, povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji, rekla da su zauvek prošla vemena kada su hrvatski premijeri dolazili u Beograd po savete i dozvole.

 

"Neki političari u Hrvatskoj i u Srbiji ni 20 godina od samostalnosti Hrvatske ne mogu shvatiti da hrvatski narod i hrvatski premijeri više neće dolaziti u Beograd pitati za savet ili dopuštenje. Ta su vremena, na sreću, zauvek završila", rekla je Kosor.

 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da niko ne treba da bude nezadovoljan zbog izjava predsjednice Vlade Jadranke Kosor o Kosovu. "Hrvatska je priznala Kosovo i ponaša se u skladu sa time", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online