Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 26.08.2011.
03:36
Press A

Od prostitucije u budžet 50 miliona evra

Legalizacija prostitucije u Srbiji bi, osim boljeg socijalnog statusa prostitutki i smanjenja opasnosti od širenja polnih bolesti, donela i solidnu zaradu za državni budžet, koja bi, prema nekim procenama, premašila 50 miliona evra.

Na kraju će da se ispostavi da je prostitucija dobar zanat za sve...
 

Uzimajući u obzir prilično šture podatke iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i imajući u vidu da se broj prostitutki od poslednjeg zvaničnog istraživanja RZS-a iz 2006. duplirao, može se pretpostaviti da se u ovoj grani sive ekonomije godišnje obrne oko 300 miliona evra. Kada bi, recimo, država uzela svojih 18 odsto PDV-a, to bi značilo dodatnih 55 miliona u državnoj kasi.


Imaju i "penziju"

Prema rečima jednog od najpoznatijih srpskih ekonomista Miroslava Zdravkovića, istraživanje koje je radio RSZ pokazuje da na drogu i prostituciju ode oko 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, zbog čega bi legalizacija najstarijeg zanata mogla da bude finansijski zanimljiva državi.

- Po tim podacima, od prostitucije stiže prihod koji predstavlja solidnu konkurenciju za ostale 22 industrijske grane u zemlji. Naravno, tu je bitan i socijalni aspekt jer bi legalizacija morala da podrazumeva i socijalnu i zdravstvenu zaštitu za žene koje se bave tim poslom - kaže Zdravković.
 

EU podeljena

Holandija godišnje od prostitucije zaradi 625 miliona evra, a porez za ovu vrstu uslužne delatnosti je 33 odsto. Nemačka je 2001. legalizovala prostituciju, a sada u toj zemlji ova vrsta posla predstavlja ozbiljnu privrednu granu koja ima 400.000 zaposlenih. Švedska je 1999. godine zabranila prostituciju, dok se u Belgiji i dalje vodi debata oko planirane legalizacije.

Sagovornik "Presa" iznosi primer Nemačke, gde vlasti posebno brinu o prostitutkama. Tako postoji i program profesionalne preobuke za ostarele prostitutke, koje se po završetku "karijere" uglavnom preorijentišu na brigu o starim osobama u domovima. U svakom slučaju, kaže Zdravković, država ih usmerava u pravcu socijalno odgovornog ponašanja.


- Pretpostavljam da bi država mogla da razmišlja i na taj način i tako ostvari dugoročnu korist od penzionisanih prostitutki. Posebno imajući u vidu da u srpskim selima ima mnogo starih i nemoćnih, a i biće ih i sve više južno od Beograda - govori Zdravković.


Naravno, da bi eventualna legalizacija prostitucije mogla da dođe na red, potreban je odgovarajući zakonski okvir. O tome je još 2008. godine govorila Slavica Dinić, asistentkinja na Univerzitetu Megatrend, jedna od retkih koja se bavila tom tematikom. Ona je objašnjavala da svi građani, sa izuzetkom bogatih i nezaposlenih, ostvaruju zaradu na račun svog tela i da drugačije ne bi trebalo da bude ni sa prostitutkama. A u sadašnjoj situaciji, kada prostitutke odgovaraju prekršajno, jedino posrednici i organizatori posla, to jest makroi, mogu dobro da zarade.


Od 10 do 500 evra

U za sada jedinom zvaničnom istraživanju, koje je obavilo RZS pre pet godina, korišćen je niz manje ili više pouzdanih izvora, između ostalih policijski izvori, ankete, izjave zainteresovanih sagovornika, podaci sa interneta... U Srbiji je 2006. godine zabeleženo 5.408 osoba koje se bave prostitucijom. Jasno je da je taj broj danas sigurno značajno veći, čak dvostruko ili trostruko, posebno s obzirom na činjenicu da je u Srbiji u poslednjih pet godina taj posao znatno razgranat i pojednostavljen širenjem interneta.

Nabrojane su ulična, agencijska i oglasna prostitucija, hotelska, elitna, prikrivena i internet prostitucija.

Kako je navedeno, ulična prostitutka u proseku dnevno opsluži pet klijenata, kod hotelske i agencijske taj broj je između tri i pet, a u elitnoj su u pitanju samo jedan ili dva klijenta, i to uglavnom vikendom. Prostitutke sa ulice rade 260 dana godišnje ili pet dana nedeljno, one u agencijama 200 dana u godini, dok su elitne u opticaju 110 dana godišnje.


- Cene su od 10 ili 20 evra kod uličnih prostitutki, od 80 do 100 evra na sat u agencijama, pa do čak 500 evra po klijentu za visoku prostituciju. Odnos ulične prema agencijskoj i hotelskoj prostituciji je 40 prema 60 odsto, dok se za visoku pretpostavlja da dostiže najviše 10 odsto u odnosu na hotelsku i agencijsku - piše u izveštaju RZS-a.


I dok su finansijski i socijalni argumenti glavni kod onih koji se zalažu za legalizaciju prostitucije, protivnici navode da bi takav korak pospešio ionako veliki problem trgovine ljudima.

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2011. 03:46
A oce li onda moci i na kredit ili da te upisu u knjigu i onda kada dodje 1 platis ili ako nemas poso uzmes lepo potvrdu od biroa i onda moraju da ti daju dzabe nisi ti kriv a hitno ti je ko je za ovakve uslove Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !
Petak 26.08.2011. 06:30
Јадна је држава која себи дозволи да се толико удаљи од православних вредности.Зар легализовати нешто што понижава жене.Где су наше феминисткиње да прокоментаришу овај чланак? Како би то утицало на будућност наше деце?
Petak 26.08.2011. 19:00
Dakle drzava hoce da zaradi i na Pi.Prava Hriscanska zemlja.Nema sta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online