Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 24.08.2011.
11:21 >> 18:09h
Blic A

Tačijevi specijalci se vratili u baze

ROSU specijalci vratili su se u svoju bazu nakon što su imali dvočasovnu akciju na severu Kosova. Prethodno je državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović za "Blic" potvrdio da su 36 vozila specijalnih jedinica ROSU u dva pravca krenula ka administrativnim punktovima na Severu Kosova.

- ROSU su krenuli u dva pravca sa 36 vozila, ali mislim da je samo reč o vežbi. "Cimaju" nas, testiraju koliko brzo možemo da odreagujemo - kaže Ivanović za "Blic" i dodaje da je za sada sve pod kontrolom.

Priština opet provocira Beograd i kosovske Srbe

- Svaki seoski put se prati, sve držimo pod kontrolom, spremni smo da odreagujemo, ali ne verujem da situacija može da eskalira. Samo testiraju, i nas i to kako će međunarodni faktori odreagovati. Ideja im je loša, tim pre što o svojoj akciji nisu obavestili niti Kfor niti Euleks - tvrdi državni sekretar.

Redžepi: Nema neuobičajenih aktivnosti policije

 

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova Fisnik Redžepi rekao je danas da to ministarstvo nema "neuobičajenih" aktivnosti na Kosovu.

 

"Danas ni u jednom delu Kosova nema neuobičajenih aktivnosti pripadnika ministartsva", rekao je Redžepi za agenciju Beta.

 

Policija Kosova: "Redovne vežbe"

 

Policija Kosova saopštila je danas da su pripadnici specijalnih jedinica danas imali redovne vežbe u različitim regionima Kosova.

 

"U cilju istinitog informisanja javnosti i izbegavanja spekulacija, Policija Kosova saopštava da je u okviru redovnih aktivnosti specijalnih jedinica ostvareno nekoliko vežbi tih jedinica u nekim regionima Kosova, uključujući i Mitrovicu", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da te vežbe nemaju određeni plan ili preduzimanje konkretnih aktivnosti, već da je reč o redovnim vežbama i da se ostvaruju na osnovu policijskih procedura u određenim periodima.

 

"Takve vežbe očekuju se i u budućnosti", navodi se u saopštenju.

"Srbi se vraćaju na barikade"

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da se Srbi vraćaju na barikade i da neće dozvoliti prolazak vozila sa kosovskim specijalcima.

Pantić je naveo da je 40 vozila kosovskih specijalnih snaga Rosu krenulo iz albanskog sela Bistrica, gde je obavljena mobilizacija.

Građani Leposavića izašli su na ulice i vraćaju barikade od balvana i teške mehanizacije na puteve.

Zbog ovih događaja u toku je hitan sastanak u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Dačić: Igranje vatrom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je današnju operaciju specijalaca ROSU kao "veoma opasno igranje vatrom koja može da izazove katastrofalne posledice".

Dačić je rekao da je neshvatljivo da predstavnici međunarodne zajednice na KiM ne reaguju na svakodnevne provokacije prištinskih vlasti usmerene na nasilno zauzimanje severa Kosova i ponovnog rasplamsavanja regionalne nestabilnosti.

"To je slučaj i sa današnjom operacijom `ROSU` koja je otpočela noćas, jedan čas posle ponoći (mobilizacija i pokret) s ciljem da se proba brzina invazije na punktove, ali i brzina kojom će reagovati Srbi na severu", naveo je Dačić.

On je poručio da to što je Srbija posvećena dijalogu i mirnom rešenju u interesu i Srba i Albanaca neki izgleda tumače kao slabost Srbije. "Niko ne sme da, uz ćutanje međunarodne zajednice, provocira Srbiju, jer time ugrožava mir i stabilnost u regionu", naveo je Dačić.

Predstavnici Vlade Srbije postigli su ranije dogovor sa Kforom za rešenje krize na Severu Kosova posle jednostrane akcije ROSU i paljenja punkta Jarinje.

  

Po tom dogovoru, Kfor je trebalo da kontroliše administrativne prelaze, a da se zauzvrat barikade koje su Srbi na Severu postavili uklone. Trebalo je da dogovor važi do 15. septembra.

  

Agencija "Srna" javlja da je u toku akcija hаpšenjа licа osumnjičenih zа incidente koji su se dogodili 25. julа.

Portpаrol Euleksа Kаi Miler-Berner potvrdio je dа je Euleks identifikovаo osumnjičene zа ubistvo jednog pripаdnikа specijаlnih jedinicа kosovske policije i pаljenje punktа kod Jаrinjа.

  

- Identifikovаli smo osumnjičene, аli zbog istrаge, kojа je u toku, ne možemo izneti detаlje o njihovom identitetu- rekаo je on.

  

Euleks je uspeo dа identifikuje i dа prikupi dokаze zа glаvne osumnjičene u dvа nаjvećа incidentа kojа su sledilа nаkon slаnjа specijаlnih jedinicа kosovske policije nа prelаze kod Jаrinjа i Brnjаkа u noći 25. julа.

  

- Tužioci imаju dokаze kаko zа osumnjičene zа ubistvo policаjcа Enverа Zumberijа, tаko i zа pаljenje punktа kod Jаrinjа- nаveo je Miler-Berner.

Biler: KPS je samo ''vežbao''

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da su pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova danas imali vežbe i da ne severu nisu bili da hapse.

Biler je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor rekao da su spekulacije napisi u pojedinim srpskim medijima da su policajci na sever Kosova otišli da hapse, jer su pripadnici specijalne policije na severu bili na vežbi koju su izveli i u južnom delu Kosova.

Pripadnici Specijalnih jedinica nisu imali nameru da pređu četiri sela nastanjena Srbima na severnom delu Kosova, kazao je on. Biler je dodao da je Kfor spreman da pomogne Policiji Kosova i Euleksu da uhapsi odgovorne za ubistvo pripadnika specijalnih snaga Envera Zumberija i one koji su zapalili objekte na prelazu Jarinje, krajem jula.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 11:26
Ko na nas krene iz mesta je najebo!! Nema sporazuma niti povlačenja, SMRT Fašizmu i OKUPATORIMA!
Sreda 24.08.2011. 11:32
Ako oni vas samo cimaju - kako kažete, pa cimnite i vi njih malo, pa nek ide sve u tri lepe... Svakako vam ova beogradska bagra sa flekavim i njegovim idolima, kao ni "opozicioni" lideri neće pomoći nikako... PLAČI VOLjENA ZEMLjO!
Sreda 24.08.2011. 13:23
....pazi vraga kako su efikasni euleks i kfor kada su Srbi u pitanju....o'ma su nashli koji su Srbi pucali, a koji palili....znaju im i broj cipela.....a kad treba istraziti ko je ubio srpsku decu i hiljade drugih zlochina shiptara nad Srbima NISHTA......zatvaraju sluchaj,odmahuju "nemocno" glavom i rukama.....jadni oni......svu tu bagru treba poterati iz Srbije......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online