Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.08.2011.
14:49
Beta A

Srbi neće da sude po kosovskim zakonima

Oko 200 zaposlenih u pravosuđu Srbije protestovalo je danas ispred zgrade Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog najave da bi u tom sudu mogli da počnu da rade predstavnici kosovskog pravosuđa.

Zgrada Suda u Kosovskoj Mitrovici

Na protestu su učestvovali radnici Višeg suda, Višeg tužilaštva, Osnovnog suda, Osnovnog tužilaštva i Prekršajnog suda u Kosovskoj Mitrovici koji su naveli da mirnim skupom "brane međunarodno-pravni poredak uspostavljen Rezolucijom 1244 UN".

"Cilj našeg današnjeg okupljanja jeste poruka i zahtev međunarodnoj zajednici da ne dozvoli ulazak privremenih kosovskih institucija u ovu zgradu", rekao je viši javni tužilac Milan Bigović.

Prema njegovim rečima, za Srbe je neprihvatljivo da u Euleksovom sudu počnu da rade kosovske pravosudne institucije. Bigović je rekao da protesti neće uticati na rad suda.

Današnji skup je trajao jedan sat, a su okupljeni najavili da će ponovo protestovati ako se nastave pritisci iz Prištine. Skup je protekao bez incidenata.

Podršku kolegama sa severa Kosmeta pružilo je i Sindikat pravosuđa Srbije pozivajući ministarstvo pravde da odobri starešinama sudova na KiM da vrate 76 radnika u pravosuđe.

Sindikat je podržao protest u Kosovskoj Mitrovici, ocenivši da su oni "'čuvari' i 'tamničari' znaka državnosti Srbije na Kosovu".

"Bez obzira na to, upravo je najveći broj zaposlenih u pravosuđu na Kosovu i Metohiji zbog reforme ostao bez posla", dodaje se u saopštenju.

Sud u Kosovskoj Mitrovici, u kojem trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci, ponovo je počeo da radi početkom oktobra 2008. godine pošto je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle proglašenja nezavisnosti Kosova i sukoba ispred zgrade suda u kojima je poginuo jedan ukrajinski policajac, a povređeno više desetina Srba demonstranata.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 17:34
Braćo izdržite, moramo biti složni i jedinstveni, više nego ikada! Gerila nema alternativu!
Utorak 23.08.2011. 15:12
Dovoljno su obrazovani da su mogli da protumače rezoluciju EU od 19 januara tačaka 5 razgovora o statusu nema i tačka 7 da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. Mogu sada da pljunu Tadiću pod prozor jer vlada je 8 marta počela ragovore kako to da sprovede do 15 septembra i mišljenja o kandidaturi. Gde su bili kada su Srbi noću dizali barikade, a Stefanović danju sklanjao. Ko neće na platni spisak kod Tačija neka dođe kod Tadićija i gotovo. Rezoluciju su napisali oni koji nemaju alternativu i tačka. Izdali sami sebe pa sada kukaju, lepo je Stefanović rekao da će oni onako kako kaže Beograd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online