Utorak 23.08.2011.
14:49
Beta

Srbi neće da sude po kosovskim zakonima

Zgrada Suda u Kosovskoj Mitrovici

Na protestu su učestvovali radnici Višeg suda, Višeg tužilaštva, Osnovnog suda, Osnovnog tužilaštva i Prekršajnog suda u Kosovskoj Mitrovici koji su naveli da mirnim skupom "brane međunarodno-pravni poredak uspostavljen Rezolucijom 1244 UN".

"Cilj našeg današnjeg okupljanja jeste poruka i zahtev međunarodnoj zajednici da ne dozvoli ulazak privremenih kosovskih institucija u ovu zgradu", rekao je viši javni tužilac Milan Bigović.

Prema njegovim rečima, za Srbe je neprihvatljivo da u Euleksovom sudu počnu da rade kosovske pravosudne institucije. Bigović je rekao da protesti neće uticati na rad suda.

Današnji skup je trajao jedan sat, a su okupljeni najavili da će ponovo protestovati ako se nastave pritisci iz Prištine. Skup je protekao bez incidenata.

Podršku kolegama sa severa Kosmeta pružilo je i Sindikat pravosuđa Srbije pozivajući ministarstvo pravde da odobri starešinama sudova na KiM da vrate 76 radnika u pravosuđe.

Sindikat je podržao protest u Kosovskoj Mitrovici, ocenivši da su oni "'čuvari' i 'tamničari' znaka državnosti Srbije na Kosovu".

"Bez obzira na to, upravo je najveći broj zaposlenih u pravosuđu na Kosovu i Metohiji zbog reforme ostao bez posla", dodaje se u saopštenju.

Sud u Kosovskoj Mitrovici, u kojem trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci, ponovo je počeo da radi početkom oktobra 2008. godine pošto je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle proglašenja nezavisnosti Kosova i sukoba ispred zgrade suda u kojima je poginuo jedan ukrajinski policajac, a povređeno više desetina Srba demonstranata.

2024 © - Vesti online