Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 22.08.2011.
12:05
T. Zečević - Vesti A

Zbog vakcine počinju hapšenja

Zalaganje bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da se ne vrši kontrola Novartisove vakcine, tender za kupovinu vakcine protiv svinjskog gripa, sklopljeni ugovor sa proizvođačem vakcine švajcarskom farmaceutskom kompanijom Novartis na štetu države Srbije i fantomska uloga privatnog preduzeća Detap iz Valjeva, ključni su momenti razjašnjenja skandalozne nabavke pomenutog cepiva. Za sada je samo policijska istraga završena, a kako nezvanično saznajemo, uskoro se očekuju i krivične prijave za ovaj slučaj.

- Da je tender bio namešten potvrđuju neoborive činjenice. Bila su tri ponuđača, Torlak je kao zastupnik ponudio kinesku vakcinu po ceni od 3,7 evra, kojom je do tog trenutka bilo vakcinisano 11 miliona Kineza.

Engleski Smit Klajn tražio je 4,5 evra po komadu, a švajcarski Novartis čak 8,4 evra. Srbija kao jedna od najsiromašnijih zemalja sveta pristala je da kupi baš tu najskuplju vakcinu - objašnjava sagovornik iz Udruženja farmaceuta Srbije, koji je želeo da ostane anoniman.

Novartisova injekcija za Tomicu Milosavljevića

On do detalja objašnjava jednostavnu tehniku eliminisanja "neprihvatljivih" ponuđača.

Navodno, kineska vakcina nije prošla zbog nepotpune dokumentacije, dok je Smit Klajn, sat vremena pre otvaranja koverti, volšebno odustao iako je otkupio tendersku dokumentaciju.


- Pobednik Novartis u tom trenutku nije posedovao kompletnu dokumentaciju i morao je zbog toga biti eliminisan. A pobedio je. Nedostajao mu je takozvani modul jedan u kojem stoji sve o proizvođaču, aktivnoj supstanci, načinu proizvodnje do ambalaže - tvrdi naš sagovornik.


Ova činjenica otkrivena je prilikom predaje uzoraka Novartisove vakcine na proveru Agenciji za kontrolu lekova. Naime, tadašnji ministar zdravlja učinio je sve da se ta kontrola izbegne.

Direktor Agencije dr Tatjana Šipetić odbacila je ministrovo zalaganje i zapretila da vakcina neće dobiti sertifikat za upotrebu ako Novartis tokom analize ne bude dostavio ovaj dokument, a koji je u Agenciju stigao naknadno i pred sam kraj vršenih analiza.

Na ovaj način razotkrio se lanac učesnika ove afere teške šest miliona evra, tako da se iz istražnih organa već može čuti da bi početkom septembra mogla započeti hapšenja povodom ovog slučaja.
 

Fantomska firma iz Valjeva

 

Za istražne organe poseban izazov biće razjašnjenje uloge Detapa u ovom skandalu, privatnog preduzeća iz Valjeva. Preduzeće koje je tada imalo samo dvoje zaposlenih (supruga i suprug) bilo je odgovorno za puštanje vakcine u promet i zaduženo za kompletiranje Novartisove dokumentacije. Ova firma bila je ključna prilikom uvoza vakcine, a Jugohemija samo posrednik.


Štetni ugovor

 

Pored tenderskih "nameštaljki" na štetu Srbije, sklopljeni ugovor sa Novartisom je predmet dodatne istrage. U ugovoru se, kako kažu analitičari, do detalja vodilo računa o interesu Švajcaraca, a na uštrb građana Srbije.

 

Takođe, u njemu nije postojala nijedna klauzula koja bi na bilo koji način obavezivala proizvođača. Nisu postojali rokovi za isporuku vakcine, ali ni sankcije ukoliko na vreme ne isporuče vakcine. Samo zbog ovako skandalozno sročenog ugovora Srbija je oštećena za najmanje 1,6 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 12:44
"Zbog vakcine počinju hapšenja "!!! Videcemo da li ce do tih hapsenja zaista doci ili je to opet marketing vlast!!! A i ako dodje do hapsenja ko ce biti hapsen,a ko nece! Nesto slutim da ce opet glavni krivci biti postedjeni... Ali da ne preuranim sa zakljucima,videcemo... Vreme ce pokazati koliko je ozbiljna ova istraga!
Utorak 23.08.2011. 20:29
pre ili posle izbora. a narukvice i ostala sranja da ne pominjem.
Ponedeljak 22.08.2011. 14:18
"Zbog vakcine počinju hapšenja "!!! Videcemo da li ce do tih hapsenja zaista doci ili je to opet marketing vlast!!! A i ako dodje do hapsenja ko ce biti hapsen,a ko nece! Nesto slutim da ce opet glavni krivci biti postedjeni... Ali da ne preuranim sa zakljucima,videcemo... Vreme ce pokazati koliko je ozbiljna ova istraga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online