Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.08.2011.
06:40
Blic A

Potpis kralja Milana Obrenovića spasava Avrama Niku

U zahtevu koju je nevladina organizacija ”Odlaganje“ (”Reprieve”) podnela u sudu u Ohaju za ukidanje smrtne presude srpskom državljaninu Avramu Niku (41) koji je osuđen na smrt zbog ubistva 1994. godine, posebno se ističe “Konvencija između SAD i Njegovog veličanstva kneza Srbije” koji su dve države ratifikovale još 1882. godine i koja je još na snazi, i podseća se na angažovanje srpskog konzulata u slučaju porodice Nastić.

Avram Nika
 

Posebno se ističe u zahtevu da se ovom konvencijom, koju je potpisao tadašnji srpski knez Milan Obrenović (kasnije i kralj), regulišu konzularna pitanja i da se njome “dokazuje važnost konzularne zaštite sopstvenih građana koje su već više od jednog veka pridavali Srbija i SAD”.

Zatim se napominje da Niku nije bilo omogućena konzularna zaštita jer je srpski konzulat obavešten da se vodi postupak protiv njega tek nakon što je osuđen

U zahtevu se ukazuje na slučaj porodice Nastić i kako je angažovanje srpskog generalnog konzula u Čikagu Deska Nikitovića pomoglo da se ovoj porodici vrate deca, koja su bila privremeno oduzeta zbog različitih običaja Srba i Amerikanaca.

- Konzul Nikitović je skupio sredstva za plaćanje advokata, angažovao renomirane srpske psihologe radi svedočenja o kulturnim razlikama i sarađivao sa advokatom ovog bračnog para - navodi se u zahtevu i podseća da je ovo angažovanje države Srbije imalo za posledicu da se deca vrate roditeljima.

Kralj Milan Obrenović

U molbi se napominje da su SAD priznale značaj konzularne zaštite u “Priručniku za inostrane poslove” čiji jedan paragraf propisuje da je konzularna zaštita Amerikanaca jedna od najvažnijih funcija konzularnih zvaničnika, a da je pomoć najpotrebnija onima koji su uhapšeni u stranoj državi.

U zahtevu se ukazuje i da je Srbija 2001. potpisala konvenciju koja ima za cilj ukidanju smrtne kazne i da bi Nika bio prvi državljanin Srbije koji bi bio osuđen na takvu kaznu posle toga. U Srbiji je poslednja smrtna kazna izvršena 1992.

U zahtevu se podseća “da Srbija ima za cilj pridruživanje EU i da je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kao i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU”.

- Nedavno je, kao deo svog poštovanja međunarodnih zakona, Srbija lišila slobode i izručila Ratka Mladića i Gorana Hadžića Međunarodnom sudu - napominje se u zahtevu.

Zahtevom se ukazuje i da je propust napravio Nikov drugi advokat koji i pored obaveze koju propisuje Advokatska komora SAD i uputstva koje mu je u predmetu ostavi prvi branilac srpskog državljanina nije obavestio o slučaju srpski konzulat.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.08.2011. 12:02
Pa jebote ubio je coveka koji je stao da mu pomogne!!!!!!Skot jedan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online