Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 15.08.2011.
12:08
Z. Marjanović - Vesti A

Branimo letinu svojim parama

Sami kupujemo protivgradne rakete jer smo shvatili da su obećanja državnih funkcionera da će rešiti taj problem obična farsa, kaže predsednik opštine Topola Dragan Jovanović.

Dragan Jovanović

Već godinama seljaci u Srbiji trpe ogromne štete od grada. Stiče se utisak da državu nije briga za to jer već nekoliko godina nema dovoljno protivgradnih raketa niti para za strelce na stanicama. Mnoge opšine u Srbiji odlučile su da same kupe protivgradne rakete jer je to jedini način da se zaštiti letina.


- Do sada smo kupili 40 protivgradnih raketa, a do kraja sezone nabavićemo još 60 jer smo shvatili da su obećanja državnih funkcionera da će rešiti taj problem obična farsa. Izjavu premijera Cvetkovića u Pranjanima prošle godine da će letinu braniti avioni Ratnog vazduhoplovstva ne želim ni da komentarišem, kaže za "Vesti" Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola.


Od kuda sredstva za to?


- Protivgradne rakete smo kupili iz opštinske budžetske rezerve, a naš primer, koliko čujem, slediće i druge opštine u Srbiji.

Podrška hiljade seljaka


Da li vas je neko podržao u izradi predloga Zakona ?


- Osim hiljada seljaka koji me podržavaju, imam podršku i od predsednika opština širom Srbije koji misle isto kao i ja. Nadam se da će država imati dovoljno pameti da prihvati ovaj predlog, osim ako se opet ne nađe neko ko će ponuditi da nas od grada štiti Ratno vazduhoplovstvo Srbije koje će avionima "udarati" na gradonosne oblake.

Počeli ste kupovinom pritivgradnih raketa mimo države, a završili predlogom Zakona o zaštiti od grada?


- Predlog Zakona o zaštiti od grada koji sam uputio Vladi i premijeru Cvetkoviću deli hiljade seljaka. Suština je u tome da protivgradna odbrana bude u nadležnosti opština i gradova u Srbiji, što podrazumeva i nabavku protivgradnih raketa, plaćanje strelaca, održavanje privgradnih stanica, ali i nadoknadu štete od grada.


Veći problem je finansiranje odrbane od grada?


- I to je sadržano u predlogu Zakona o zaštiti od grada. Protivgradna odbrana bi bila finansirana od dela novca koji se izdvaja za registrovana poljoprivredna domaćinstva, ali bi, prema prvom predlogu, opštinama pripadalo i 70 odsto od registracije poljoprivrednih mašina. Takođe, predlog zakona predviđa formiranje Fonda solidarnosti opština i gradova iz koga bi solidarno bile isplaćivane štete seljacima. Na ovaj način država bi sa sebe skinula veliku odgovornost, a opštine i gradovi u potpunosti štitili letinu svojih seljaka jer od njihovog rada žive i opštine i država.

Zvuči logično i jednostavno?


- I jeste tako. Uostalom, ako državni funkcioneri stalno citiraju neke zakone sa Zapada, onda neka pogledaju kako je regulisana ova oblast i videće da je moj predlog Zakona o zaštiti od grada u skladu sa sličnim propisima u EU. Ja sam se javno deklarisao da sam protiv ulaska Srbije u EU, ali to ne znači da neke zakone država EU i njihova iskustva ne treba prihvatiti i primeniti u Srbiji.

Ponedeljak 15.08.2011. 12:38
Drug Cvele mora da je mislio da letina leti po vazduhu pa je obećao odbranu Ratnim avionima. Trebali su mu stručno reći da se radi o poljoprivrednim proizvodima. Inače neće sigurno dozvoliti da opštine same nabavljaju rakete jer ih ima dosta koji bi nabavili od Rusa one rakete Grad - BM 21 ( Bojevaja Mašina) koje su se dobro pokazale u Libiji pa još da krenu seljaci na Beograd. Sačuvaj Bože, a most tek sastavljen.
Ponedeljak 15.08.2011. 13:58
Ispaljeni smo mi mesto raketa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online