Ponedeljak 15.08.2011.
12:08
Z. Marjanović - Vesti

Branimo letinu svojim parama

Dragan Jovanović

Već godinama seljaci u Srbiji trpe ogromne štete od grada. Stiče se utisak da državu nije briga za to jer već nekoliko godina nema dovoljno protivgradnih raketa niti para za strelce na stanicama. Mnoge opšine u Srbiji odlučile su da same kupe protivgradne rakete jer je to jedini način da se zaštiti letina.


- Do sada smo kupili 40 protivgradnih raketa, a do kraja sezone nabavićemo još 60 jer smo shvatili da su obećanja državnih funkcionera da će rešiti taj problem obična farsa. Izjavu premijera Cvetkovića u Pranjanima prošle godine da će letinu braniti avioni Ratnog vazduhoplovstva ne želim ni da komentarišem, kaže za "Vesti" Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola.


Od kuda sredstva za to?


- Protivgradne rakete smo kupili iz opštinske budžetske rezerve, a naš primer, koliko čujem, slediće i druge opštine u Srbiji.

Podrška hiljade seljaka


Da li vas je neko podržao u izradi predloga Zakona ?


- Osim hiljada seljaka koji me podržavaju, imam podršku i od predsednika opština širom Srbije koji misle isto kao i ja. Nadam se da će država imati dovoljno pameti da prihvati ovaj predlog, osim ako se opet ne nađe neko ko će ponuditi da nas od grada štiti Ratno vazduhoplovstvo Srbije koje će avionima "udarati" na gradonosne oblake.

Počeli ste kupovinom pritivgradnih raketa mimo države, a završili predlogom Zakona o zaštiti od grada?


- Predlog Zakona o zaštiti od grada koji sam uputio Vladi i premijeru Cvetkoviću deli hiljade seljaka. Suština je u tome da protivgradna odbrana bude u nadležnosti opština i gradova u Srbiji, što podrazumeva i nabavku protivgradnih raketa, plaćanje strelaca, održavanje privgradnih stanica, ali i nadoknadu štete od grada.


Veći problem je finansiranje odrbane od grada?


- I to je sadržano u predlogu Zakona o zaštiti od grada. Protivgradna odbrana bi bila finansirana od dela novca koji se izdvaja za registrovana poljoprivredna domaćinstva, ali bi, prema prvom predlogu, opštinama pripadalo i 70 odsto od registracije poljoprivrednih mašina. Takođe, predlog zakona predviđa formiranje Fonda solidarnosti opština i gradova iz koga bi solidarno bile isplaćivane štete seljacima. Na ovaj način država bi sa sebe skinula veliku odgovornost, a opštine i gradovi u potpunosti štitili letinu svojih seljaka jer od njihovog rada žive i opštine i država.

Zvuči logično i jednostavno?


- I jeste tako. Uostalom, ako državni funkcioneri stalno citiraju neke zakone sa Zapada, onda neka pogledaju kako je regulisana ova oblast i videće da je moj predlog Zakona o zaštiti od grada u skladu sa sličnim propisima u EU. Ja sam se javno deklarisao da sam protiv ulaska Srbije u EU, ali to ne znači da neke zakone država EU i njihova iskustva ne treba prihvatiti i primeniti u Srbiji.

2024 © - Vesti online