Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 14.08.2011.
04:13
Politika A

“Biler je Tačijev carinik“

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da očekuje pomoć Srbije ako ponovo dođe do upotrebe sile na Kosmetu, ali da veruje da će dijalog Beograda i Prištine septembra u Briselu omogućiti "koliko-toliko miran svakodnevni život".

Nedeljković je za nedeljno izdanje lista "Politika" rekao da u pregovorima sa glavnokomandujućim Kfora, generalom Erhardom Bilerom "nismo aminovali Tačijeve zahteve, ali u tim danima to je bilo jedino moguće i verovali smo jedina moguća opcija".

Kfor se stavio u službu Prištine: Radenko Nedeljković

Nedeljković smatra da se "Kfor od početka stavio u službu samoproglašene države Kosova, a Biler u ulogu Tačijevog carinika".

"Osim što ne dozvoljava prolaz ni te takozvane humanitarne pošiljke, on sada, mimo sporazuma, šalje Albance, dodatne snage, u Ibarski Kolašin i oni nesmetano obilaze ne samo prelaz, već su viđeni i po vrletima Mokre gore", rekao je Nedeljković objašnjavajući da je dogovor bio raspoređivanje 28 srpskih policajaca i tri Albanca.

Na pitanje o tome koliko verzija sporazuma postoji, Nedeljković je kazao da su postoje dve verzije. Objasnio je da je na prvom sastanku predstavnika Kfora i beogradskog pregoavarčkog tima, usaglašeno da na Brnjaku i Jarinju bude Kfor, a u Brnjaku pripadnici policije koji su radili 25. jula, uz prisustvo još trojica policajaca albanske nacionalnosti.

"Dogovorili smo se i da roba do 3,5 tone bez problema prolazi na administrativnim prelazima, a svaki tovar veće težine od naznačene, uz potvrdu koju bi izdavalo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju", objasnio je Nedeljković.

Pošto je, kako je rekao, već narednog dana, na ponovnom sastanku, Biler rekao da taj dogovor ne važi, "našli smo se u čudu i tek na naše veliko insistiranje i nekoliko konsultacija dogovoreno je novo viđenje 5. avgusta kada je sporazum i usaglašen", kazao je Nedeljković.

"Preti potpuni kolaps"

Nedeljković je kazao da na severu Kosova nestaje osnovnih namirnica, a privredi preti "potpuni kolaps".

"Ukoliko se... nastavi sa ovakvim aktivnostima Kfora, bićemo prinuđeni da ponovo postavimo barikade na istim putnim pravcima, ali i u delu gde procenimo da su neophodne", upozorio je Nedeljković.

Nedeljković je rekao i da je već tražio da "na severu Kosova budu raspoređeni plavi šlemovi na liniji razgraničenja Srba i Albanaca".

Vlada Kosova i međunarodna zajednica treba da shvate da se "Kosovo ne može silom integrisati u institucije Prištine", rekao je Nedeljković i ukazao: "Ukoliko do nasilja i upotrebe sile dođe, država Srbija će stati uz nas" i "svim raspoloživim sredstvima odbraniti srpski i nealbanski narod na severu Kosova".

"Verujem da će dijalog u septembru razrešiti mnoge naše probleme i da ćemo se okrenuti koliko-toliko mirnom svakodnevnom životu", rekao je Nedeljković za "Politiku".

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 04:34
Gospodine Nedeljkovicu,ako dodje do ponovne upotrebe sile od strane siptarskih ekstremista,ne uzdajte se mnogo u pomoc Beograda! Nego "U se i u svoje kljuse",mi obicni gradjani cemo ponovo stati u odbranu otadzibine i zivota neduznih ljudi!!! A sto se Beograda tice,na njega ne treba racunati dok ne dodje neka nova vlada sastavljeno od stranaka kojima je bitna i demokratija i patriotizam,sto nije slucaj sa Ds-om i kompanijom!!!
Nedelja 14.08.2011. 05:48
Пре неки дан на РТС 1 био је прилог о снабдевености продавница храном,наравно све саме лепе лажи.Човек овде јасно наводи да није тако.Лепо је рекао да очекује помоћ Србије,а не власти.Наравно ако дође до "нечега"добровољци ће се већ некако организовати и кренути у помоћ браћи.
Nedelja 14.08.2011. 05:04
To se opet "otkriva" topla voda...Pa da je i ja vama "otkrijem"; Gospodine Nedeljkovicu, po onome na sta ste sami pristali uz svesrdnu pomoc Stefanovica, Tadica i zvanicne Srbije, a po Blairu kome su se doticni "zahvalili na uvodjenju reda na sjeveru Kosova", srpski kriminalci su sve to organizovali da naude napacenom albanskom narodu i mladoj drzavi, tako da nece vise biti novih barikada nego samo legitimnih ciljeva za KFOR da zavedu red svim raspolozivim sredstvima - oped uz svesrdnu pomoc nabrojanih, a na stetu Srba na kosovu i srpskih interesa...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online