Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 13.08.2011.
17:44
Srna A

Pomen ubijenim dečacima u Goraždevcu

Služenjem parastosa i odavanjem pomena danas je u Goraždevcu obilježena osma godišnjica od ubistva dvojice srpskih dječaka i ranjavanja njihova četiri druga dok su se kupali na reci Bistrici.

Vladika Teodosije služio parastos nastradalim mališanima u Goraždevcu
 

U Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastos je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je potom je na grobovima dva mališana zapalio sveće.

Vladika Teodosije rekao je da posle osam godina najviše boli to što nisu pronađeni zločinci i ubice dece koja su se kupala u reci, a kojima su hici prekinuli detinjstvo.

Mesto zločina

Roditelji ubijenih dečaka kažu da znaju ko je pucao na njihovu decu, naglasivši da ne veruju misiji Euleks koja je nedavno zatvorila istragu o tom zločinu.

Spasenija Jovović, majka ubijenog 19-godišnjeg Ivana, rekla je novinarima da je znala da će se odustati od istrage iako se "još od prvog dana znalo ko je i šta je u pitanju".

Milisav Dakić, otac ubijenog 13-godišnjeg Pantelije, takođe zna ko je pucao na decu, istakavši da to zna i srpska policija.

Na obali Bistrice kod Goraždevca 13. avgusta 2003. godine albanski ekstremisti su pucali iz šiblja, s leđa, na decu i mlade koji su pekli kukuruz, provodeći letnji raspust na kupanju.

U ovom terorističkom napadu, osim Jovovića i Dakića koji su ubijeni hicima iz automatskog oružja, teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce" tog zločina, ali su ubice i danas na slobodi.

Istražioci Euleksa su krajem 2010. obustavili istragu, a tužitelj Sagmajster Ranciger iz Slovenije je o tome obavestila porodice nastradalih tek 9. februara ove godine.

Ona je u dopisu navela da su obustavljene krivične prijave kojima se za zločin u Goraždevcu nepoznata lica terete za krivično delo teškog ubistva i pokušaja ubistva, jer su "sve istražne radnje iscrpljene, a tokom istrage osumnjičeni nisu identifikovani".

POVEZANE VESTI

Subota 13.08.2011. 17:51
Putinova ponuda je i dalje na stolu.
Subota 13.08.2011. 19:44
Drzava (ako je ima) mora da stane uz porodice nastradalih decaka. Sramota je sto se ovako ponasaju.Ali, budimo realni, ne bi se Drzava ovako bahato ponasala da nije nas ovakvih kakvi smo. Umesto danas da smo se okupili ispred zgrade Vlade i trazili pravdu za ovu decu, otisli smo trkom da vidimo novi most i divimo se sebi kolike smo ovce.Postali smo pohlepni, alavi, neosecajni. Danas, u jednom malo vecem drustvu, spomenem Ivana i Panteliju, a svi me geldaju u cudu i pitaju kad se to zbilo, "oni nemaju pojma".Kokosi nam ravne nisu. Al ne razumem ni Tadica i Jeremica. Hoce pravdu za Kosovo, a zaboravili na ovu decu?! Sve je otislo u majcinu...
Subota 13.08.2011. 18:46
STRASNOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UBICE i dalje setaju slobodno i cekaju iz prikrajka da opet, ne daj Boze napadnu! Dece na zaloste VISE NEMA! Ugasen im zivot u cvetu mladosti, a roditelji tuguju i tugovace do kraja svojih zivota!! TESKO je svakom roditelju kad izgubi svoje dete, tu NEMA reci UTEHE!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online