Subota 13.08.2011.
17:44
Srna

Pomen ubijenim dečacima u Goraždevcu

Vladika Teodosije služio parastos nastradalim mališanima u Goraždevcu
 

U Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastos je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je potom je na grobovima dva mališana zapalio sveće.

Vladika Teodosije rekao je da posle osam godina najviše boli to što nisu pronađeni zločinci i ubice dece koja su se kupala u reci, a kojima su hici prekinuli detinjstvo.

Mesto zločina

Roditelji ubijenih dečaka kažu da znaju ko je pucao na njihovu decu, naglasivši da ne veruju misiji Euleks koja je nedavno zatvorila istragu o tom zločinu.

Spasenija Jovović, majka ubijenog 19-godišnjeg Ivana, rekla je novinarima da je znala da će se odustati od istrage iako se "još od prvog dana znalo ko je i šta je u pitanju".

Milisav Dakić, otac ubijenog 13-godišnjeg Pantelije, takođe zna ko je pucao na decu, istakavši da to zna i srpska policija.

Na obali Bistrice kod Goraždevca 13. avgusta 2003. godine albanski ekstremisti su pucali iz šiblja, s leđa, na decu i mlade koji su pekli kukuruz, provodeći letnji raspust na kupanju.

U ovom terorističkom napadu, osim Jovovića i Dakića koji su ubijeni hicima iz automatskog oružja, teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce" tog zločina, ali su ubice i danas na slobodi.

Istražioci Euleksa su krajem 2010. obustavili istragu, a tužitelj Sagmajster Ranciger iz Slovenije je o tome obavestila porodice nastradalih tek 9. februara ove godine.

Ona je u dopisu navela da su obustavljene krivične prijave kojima se za zločin u Goraždevcu nepoznata lica terete za krivično delo teškog ubistva i pokušaja ubistva, jer su "sve istražne radnje iscrpljene, a tokom istrage osumnjičeni nisu identifikovani".

2024 © - Vesti online