Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 11.08.2011.
16:33
Vestionline A

Srbi sa Kosmeta traže zaštitu od UN

Predsednici četiri opštine sa severa Kosmeta zatražili su od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da UN obezbede oko 10.000 kosovskih Srba na severu tog prostora od akcija Prištine.

Srbi sa severa Kosmeta traže zaštitu Ujedinjenih nacija
 

U pismu upućenom Ban Ki Munu i predstavnicima međunarodne misije na Kosovu izražena je zabrinutost da će uskoro doći do primene sile o čemu, kako navode, svedoči informacija da će Kfor, Euleks i Kosovska policija sprovesti akcije koje će ugroziti bezbednost, stabilnost i život građana, a možda i bezbednost vojnika Kfora i pripadnika Euleksa.

Čelnici četiri opštine navode da strahuju zbog jučerašnje izjave komandanta Erharda Bilera o tome da će na severu Kosova rasporediti sve vojnike Kfora, Euleksa i albanske policajce.

"Tražimo od Vas da obavestite Savet Bezbednosti i Generalnu Skupštinu UN da bi se sprečila operacija koja bi mogla da ima katastrofalne posledice", piše u pismu Ban Ki Munu. Ukazuje se da su kosovski Srbi odlučni da "ostanu u svojoj zemlji Srbiji koja je članica UN".

Pismo u kojem od Ban Ki Muna traže da "spreči ileganu, brutalnu i neproporcijalnu upotrebu sile i vojnih akcija protiv civila" na severu Kosova, predsednici opština uputili su i čelnicima UNMIK-a, Euleksa, Kfora i regionalnom predstavniku UNMIK-a za Kosovsku Mitrovicu.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić - Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Branko Ninić, u pismu su naveli da traže zaštitu jer srpski narod ne veruje NATO-u i Kforu.

Čelnici opština su u pismu ocenili da ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska) "samo zato što Srbi nisu i neće da priznaju privremene kosovske institucije, zloupotrebljavaju mandat Kfora i Euleksa i uznemiravaju i maltretiraju celokupno stanovništvo na severu pokrajine raspoređivanjem skoro 6.000 vojnika na taj prostor".

Oni u tom pismu podsećaju se da su januara upozorili da Priština primenjuje "rasističke, anti-srpske mere, kriminalizujući čitav srpski narod" da bi "opravdala ilegalne akcije Kfora i Euleksa".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 17:48
Толико о томе што су преговори успешни и што је држава Србија дала све од себе да помогнем нашем народу! Они више немају ни времена а ни стрпљења да чекају да се Србија "пробуди" па су морали нешто сами да предузму! Мислим да нам Стефановић и Богдановић више не требају уопште, обични грађани изгледа да боље знају да воде ту "високу" политику!
Petak 12.08.2011. 10:50
UN pa tamo je sve i pocelo. nikoga oni nisu zastitili. cista farsa.
Četvrtak 11.08.2011. 18:39
Sada će UN da im odgovori da je Srbija prihvatila rezoluciju EU od 19 januara da rasformira svoje paralelne organe i od 8 marta vodi razgovore sa separatistima kako da se to tehnički sprovede.Tako da će onda sve funkcije da vrše organi Kosova. Mogli su već u januaru da znaju šta im se kuva u Beogradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online