Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 11.08.2011.
07:45
Vestionline A

"Sve zemlje EU da priznaju Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je u Prištini da je za Nemačku "teritorijalni integritet Kosova nesporan i pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine".

Posle sastanka sa predsednikom Vlade u Prištini Hašimom Tačijem, Vestervele je pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u pitanje granice balkanskih država.

Pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine.

Gvido Vestervele lobira za priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova

Nemački ministar je rekao da njegova poseta Prištini, druga od kako je on na toj funkciji, pokazuje "odnos njegove zemlje prema Kosovu" i da "njegova sudbina nije tako beznačajna”. Vestervele je podsetio da je Nemačka zemlja koja je od početka podržavala nezavisnost Kosova i dodao da će "ostati verna tom stavu”.

Tači: Trebalo je i ranije poslati ROSU na sever Kosova

 

Hašim Tači je izjavio da su "nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova", tvrdeći da je to u skladu sa Ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.

 

Tači je rekao da je Vestervelea upoznao sa odlukama vlade i dodao da je tu odluku trebalo doneti još ranije jer, kako je naveo, “oko 40.000 Srba bili su taoci kriminalnih struktura”.

 

“Nastavićemo da se i dalje bavimo severom u procesu sprovođenja sporazuma i uspostavljanja reda i mira, a poštovaćemo i agendu evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, uz podršku SAD I EU”, kazao je Tači.

 

Šef nemačke diplomatije je istakao da je značajno da se "dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima nastavi što je pre moguće".

On je ocenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rešavaju razgovorima i da se obaveze preuzete tokom dijaloga dve zemlje, ali i rešavanja krize na severu Kosova realizuju.

Prema njegovim rečima, EU se zalaže za načelo saradnje a ne konfrontacije, a jednostrana rešenja nisu prihvatljiva.

Vestervele je u Prištinu doputovao oko 9.30 i odmah po dolasku razgovarao sa predsednicom samoproglašene republike Kosovo Atifetom Jahjagom.

Važno je informisati Nemačku

 

Vestervele i Jahjaga

Vestervele je pohvalio "napredak Kosova u svim oblastima a posebno u ekonomiji i izrazio spremnost Nemačke da podrži Prištinu u svim demokratskim procesima".

 

On je tokom sastnka sa Jahjagom istakao značaj "saradnje i koordinacije aktivnosti Kosova sa zemljama članicama EU, posebno sa Nemačkom, kao zemljom koja podržava Kosovo u svim oblastima".

 

Nemački šef diplomatije ukazao je i na značaj "informisanja Nemačke o svim aktivnostima koje se preduzimaju na Kosovu".

 

Jahjaga je ocenila "značaj jačanja i produbljivanja saradnje Kosova i Nemačke kako na političkom, tako i na ekonomskom planu" i izrazila uverenje da "Nemačka može pomoći unutrašnju i spoljnu konsolidaciju Kosova".

 

U razgovoru sa šefom nemačke diplomatije Jahjaga je ocenila da "Kosovo i Srbija treba da uspostave normalne odnose, kakve imaju i sa svimn drugim zemljama u regionu, jer se jedino tako mogu očuvati mir i stabilnost u zemlji".

 

Ona je, kako je saopšteno, kazala da "nema drugog rešenja za napredak Kosova sem vladavine zakona i ostavrivanja ustavnosti na celoj teritoriji zemlje i dodala da nikada neće biti podrške podeli Kosova ili unutrašnjem preuređenju".

 

Jahjaga je rekla da "akcija državnih organa na uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova i preduzimanje mere reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, pokazuje opredeljenje Republike Kosovo za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

 

Prema njenim rečima, dijalog o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda ima za cilj pronalaženje rešenja oko konkretnih praktičnih pitanja.

Šef nemačke diplomatije razgovaraće u Prištini i sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom, zatim sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom Bu de Marnakom. Nakon sastanka u Prišini Vestervele će posetiti prelaz Jarinje.

Vestervele je doputovao na Kosmet na kraju posete regionu tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku. On je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo i Metohiju posle izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Kriza je počela 25. jula nakon odluke prištinskih vlasti da preuzmu prelaze na severu Kosova.

Ministar inostranih poslova Nemačke trebalo je da poseti i Beograd, ali, kako tvrdi ''Koha ditore'', bio je nezadovoljan time što predsednik Srbije Boris Tadić nije želeo da ga primi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 08:30
Примиће ГА кад -тад.
Četvrtak 11.08.2011. 09:41
Tadić je prolupao načisto od straha zbog onoga što neibežno dolazi, pa hoće da dobije koji poenčić i umilostivi narod kada navali posle 15 septembra. Kada Merkelova ode 22 augusta onda do 15 septembra ima da bira ili da prekine sramne razgovore Stefanović - Tahiri ili da 15 septembra pristane na rezoluciju EU od 19 januara, prizna pečat Kosova i rasformira srpske organe na Kosmetu. To je otprilike situacija kao kada je njihov šef navijao da se Milošević još bombarduje sve dok ne popusti na Kosmetu. Ajmo Boki, stani na crtu.
Četvrtak 11.08.2011. 13:41
Ма какво признање Косова матер ти твоју шунтаву. Дао бих ја пизнање твојој кћерци између ногу говедо једно !!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online