Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.08.2011.
09:38 >> 10:41h
Vestionline, Blic A

Hodžaj: Podela Kosova moguća ako...

Ministar spoljnih poslova Vlade u Prištini Enver Hodžaj izjavio je da "može doći do podele Kosova, ukoliko izostane pritisak međunarodne zajednice na Srbiju", piše danas prištinska štampa.

Promena stava Prištine prema podeli Kosmeta?: Enver Hodžaj

"Opasnost je stvarna i to se može dogoditi. Sve zavisi od reakcije supersila u vezi situacije na severu Kosova. Zavisi i od toga da li će NATO podržati prisustvo Kfora na severu", rekao je Hodžaj.


On je ocenio da bi podela Kosmeta verovatno dovela do eskalacije nasilja u celom regionu.

Galuči: Podela Kosova najrealnija

Nastavak oštre retorike Prištine mogao bi dodatno da zakomplikuje situaciju, a ako Priština odbije da napusti ekstremnu poziciju i Kfor nastavi da pravi greške stvari bi mogle da izmaknu kontroli, upozorio je bivši predstavnik UN u Kosovoskoj Mitrovici Džerard Galuči. On je ocenio da je podela Kosmeta najrealnije rešenje.

"Verujem da je podela uvek bila realno i najprirodnije rešenje ako dve strane ne mogu da se dogovore na neki drugi način", rekao je Galuči "Blicu".

Šta ako situacija izmakne kontroli?: Džerard Galuči

Galuči dodaje da zna da ljudi govore o lošim efektima koje bi to moglo da proizvede u drugim delovima sveta i da kosmetski Albanci redovno igraju na tu kartu ali da bi "u 21. veku u Evropi granice morale da se prilagođavaju i ne bi smele nikome da služe kao izgovor za novi rat".

On priznaje da podela "možda nije najbolje ili neophodno rešenje" i napominje da bi rešenje moglo da bude nešto nalik na plan "Ahtisari plus" koji bi podrazumevao autonomiju za sever.

Tačijevo "opasno poziranje"

"Nažalost, Priština pokušava da reši stvar silom, zaoštrava pozicije, zbog čega je podela manje verovatna", kaže bivši američki diplomata.

Upitan kako ocenjuje izjavu kosvoskog premijera Hašima Tačija da se "međunarodne institucije igraju strpljenjem vlasti u Prištini jer im nisu dozvolile da uspostave kotnrolu nad severom", Galuči ocenjuje da je Tačijeva tvrdnja da je morao da pošalje specijalce na sever jer Euleks to nije uradio "opasno poziranje".

Procenjujući izglede za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, on kaže da će obe strane biti izložene pritisku da se vrate za pregovarački sto.

"Ukoliko se dozvoli da se kriza pogorša ili ako Kfor pokuša da produbi kontrolu nad severom podržavajući tako Prištinu, pregovori će propasti", napominje Galuči.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 10:28
Подела Косова??? Ма поделиће теби неко главу копиле...
Petak 05.08.2011. 12:41
Nikakve uslove ne treba ispunjavati,jer oni kao vlada ne postoje,jer takozvana drzava Kosovo ne postoji!!! Srbija ne sme popustati pred teroristima,dogovor treba praviti sa Kforom i sa zemljama clanica Eu i Ujedinjenih nacija!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online