Petak 05.08.2011.
09:38 >> 10:41h
Vestionline, Blic

Hodžaj: Podela Kosova moguća ako...

Promena stava Prištine prema podeli Kosmeta?: Enver Hodžaj

"Opasnost je stvarna i to se može dogoditi. Sve zavisi od reakcije supersila u vezi situacije na severu Kosova. Zavisi i od toga da li će NATO podržati prisustvo Kfora na severu", rekao je Hodžaj.


On je ocenio da bi podela Kosmeta verovatno dovela do eskalacije nasilja u celom regionu.

Galuči: Podela Kosova najrealnija

Nastavak oštre retorike Prištine mogao bi dodatno da zakomplikuje situaciju, a ako Priština odbije da napusti ekstremnu poziciju i Kfor nastavi da pravi greške stvari bi mogle da izmaknu kontroli, upozorio je bivši predstavnik UN u Kosovoskoj Mitrovici Džerard Galuči. On je ocenio da je podela Kosmeta najrealnije rešenje.

"Verujem da je podela uvek bila realno i najprirodnije rešenje ako dve strane ne mogu da se dogovore na neki drugi način", rekao je Galuči "Blicu".

Šta ako situacija izmakne kontroli?: Džerard Galuči

Galuči dodaje da zna da ljudi govore o lošim efektima koje bi to moglo da proizvede u drugim delovima sveta i da kosmetski Albanci redovno igraju na tu kartu ali da bi "u 21. veku u Evropi granice morale da se prilagođavaju i ne bi smele nikome da služe kao izgovor za novi rat".

On priznaje da podela "možda nije najbolje ili neophodno rešenje" i napominje da bi rešenje moglo da bude nešto nalik na plan "Ahtisari plus" koji bi podrazumevao autonomiju za sever.

Tačijevo "opasno poziranje"

"Nažalost, Priština pokušava da reši stvar silom, zaoštrava pozicije, zbog čega je podela manje verovatna", kaže bivši američki diplomata.

Upitan kako ocenjuje izjavu kosvoskog premijera Hašima Tačija da se "međunarodne institucije igraju strpljenjem vlasti u Prištini jer im nisu dozvolile da uspostave kotnrolu nad severom", Galuči ocenjuje da je Tačijeva tvrdnja da je morao da pošalje specijalce na sever jer Euleks to nije uradio "opasno poziranje".

Procenjujući izglede za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, on kaže da će obe strane biti izložene pritisku da se vrate za pregovarački sto.

"Ukoliko se dozvoli da se kriza pogorša ili ako Kfor pokuša da produbi kontrolu nad severom podržavajući tako Prištinu, pregovori će propasti", napominje Galuči.

2024 © - Vesti online